tv novinarstvo

Ivani Dragičević u Beogradu uručena regionalna novinarska nagrada

02.02.2024 u 22:29

Bionic
Reading

Novinarki televizije N1 Hrvatska Ivani Dragičević je u petak u Beogradu uručena godišnja regionalna nagrada za televizijsko novinarstvo "Gordana Suša", koju dodjeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nagrada je utemeljena u znak sjećanja na uglednu srpsku i jugoslavensku televizijsku novinarku, koja je preminula u lipnju 2021. Uz Ivanu Dragičević u užem izboru bili su Branislav Šovljanski (N1 Srbija), Nadina Maličbegović (AL Jazeera Balkans Sarajevo) i Jagoda Bastalić (HRT).

Nagrada "Gordana Suša“ dodjeljuje se za iznimna dostignuća u televizijskom novinarstvu, a po ocjeni žirija, Ivana Dragičević je svojim profesionalnim angažmanom ispunila ključne kriterije: profesionalno i odgovorno novinarsko djelovanje u televizijskom mediju, u skladu s univerzalnim etičkim kodeksom novinara i u službi javnog interesa, zaštite ljudskih prava i slobode medija te interesa i posebnosti svih građana, bez obzira na njihov etnički, vjerski ili rodni identitet.

"Ivana Dragičević je iskazala rijedak novinarski talent i sposobnost za rad u različitim i kompleksnim televizijskim formatima, nerijetko u kompliciranim radnim uvjetima i pod velikim pritiskom događaja i vremena", naveo je žiri.

Primajući nagradu, Dragičević je rekla da se ne može bez novinarstva, ali da se prema novinarstvu ne može biti škrt. "Ne smije se štedjeti na novinarstvu u vremenu nasušne potrebe za njim. Bitno je i da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU i da se ideja otvorenih i slobodnih društava provodi i kroz novinarstvo, ono kakvo je radila Gordana Suša“, izjavila je.

Uz plaketu i novčani dio nagrade, laureatkinji je uručena skulptura kipara Petra Hranuellija, rođenog Bračanina koji stvara u Zagrebu, Beogradu i te regionalnoj umjetičkoj koloniji Pigmalion Art Tamnjanica na jugu Srbije.

Nagradu "Gordana Suša“ NUNS je utemeljio u suradnji s partnerskim organizacijama iz regije, uz podršku obitelji Suša, Gordaninih prijatelja i kolega.

Prvi dobitnik nagrade "Gordana Suša" bio je zagrebački novinar Hrvoje Krešić. Ivana Dragičević (1975.) novinarka je televizije N1 Hrvatska. Piše kolumnu „Global Fokus“, a pokrenula i formate „N1 (DIS)info“, „Glasači 2024“ i „Budućnost Europe“. Autorica je brojnih reportaža, dokumentarnih filmova i serija. Na N1 televiziju je došla s HRT-a, gdje je bila reporterka vanjskopolitičke redakcije, a jedno vrijeme i stalna dopisnica iz Beograda.

Za svoje reportaže i emisije dobila je brojne nagrade i priznanja, a objavila je dvije knjige publicistike – „Nejednaki“ (2018.) i „Nesigurni“ (2023.).