GOSPODARSKI PROGRAM HDZ-A

Ivana Maletić ažurira program minhenskog IFO-a za nove izbore

02.07.2016 u 00:59

Bionic
Reading

Zasad jedini kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković prije nekoliko dana izjavio je kako će se u nadolazećoj predizbornoj kampanji njegova stranka detaljnije pozivati na ekonomski program minhenskog instituta IFO koji je odavno izrađen, ali zapravo nikad nije bio prezentiran hrvatskoj javnosti. Neslužbeno doznajemo da se IFO neće baviti spomenutim ažuriranjem

'Mi smo prošle godine radili na jednom vrlo detaljnom programu zajedno s bavarskim institutom IFO, na tome su radili i naši odbori i mislim da je sada vrijeme da se ažurira taj program te da u suradnji s našim partnerima u Europskoj pučkoj stranci vidimo koja su najbolja rješenja za Hrvatsku u 2016. godini', izjavio je prije nekoliko danaAndrej Plenković

Program IFO instituta trebao je biti velik adut Tomislava Karamarka u kampanji za prethodne parlamentarne izbore, ali se stranka nikad nije ozbiljno pozabavila predstavljanjem prijedloga njemačkih ekonomista za spas hrvatskog gospodarstva. Dapače, oko programa - koji je od IFO-a, u ime HDZ-a, naručila njihova stranačka Zaklada državnog zavjeta - s hrvatske strane odigravale su se razne peripetije. U HDZ-u mjesecima su odbijali predstaviti javnosti program, uz razna bizarna objašnjenja da se isti upravo printa, a građani Hrvatske potpun su uvod u IFO-ov program dobili tek kada ga je minhenski institut objavio sam u siječnju ove godine, u skladu sa zakonskim obvezama koje ima u Njemačkoj.

To da se IFO-ov program baš i ne provodi u politici vlade Tihomira Oreškovića ubrzo je postalo jasno, a to je indirektno potvrdio i jedan od njegovih autora dr. Siegfried Schönherru izjavi za tportal. 'Političari, to nam je svima jasno, moraju u obzir uzeti i druge, političke kriterije kada koncipiraju reformsku politiku i njezino provođenje. Stoga, našu studiju gledamo kao znanstveni poticaj političarima koji političare treba podsjećati i na taj element politike u mreži interesa, odnosa moći i ciljeva', izjavio je Schönherr.

Inače, Schoenherr na institutu IFO radi od 1984. i desetljećima se stručno bavi ekonomskim pitanjima Trećeg svijeta. Više godina živio je u Keniji, bavio se početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća regionalnim planiranjem u Zimbabveu, a glavni fokus njegova znanstvenog rada su 'ekonomije u transformaciji i zaostale u razvoju'.

Neslužbeno doznajemo da se IFO neće baviti ažuriranjem vlastitog programa za drugi pokušaj HDZ-a da ga konačno detaljno prezentira javnosti, a taj je zadatak na sebe preuzela europarlamentarka Ivana Maletić. To je jutros izjavio Andrej Plenković u emisiji 'Poligraf' Hrvatskog radija.

Četrnaest iscrpnih analiza napravljenih za projekt 'Kratkoročne i dugoročne političke mjere kojima bi se postigao održivi gospodarski rast i zapošljavanje u Hrvatskoj' mogu se pogledati online na stranicama IFO instituta.