GRADONAČELNIČKI KOLEGIJ

Ivan Devčić i posthumno Orlando Rivetti predloženi za Nagradu Grada Rijeke za životno djelo

23.03.2021 u 17:03

Bionic
Reading

Predloženi kandidati za Nagradu Grada Rijeke za životno djelo ove su godine novinar Orlando Rivetti i riječki nadbiskup Ivan Devčić, izvijestio je u utorak predsjednik riječkoga Gradskog vijeća Andrej Poropat

Poropat je na konferenciji za novinstvo u povodu današnjeg gradonačelnikovog kolegija istaknuo da se nagrada za životno djelo načelno dodjeljuje jednom dobitniku, ali se iznimno mogu odabrati i dva. Uglavnom se to događa u slučajevima kad se jedna nagrada za životno djelo dodjeljuje posmrtno, kao u ovom slučaju Orlandu Rivettiju.

Za Nagradu za životno djelo bio je predložen i Ivo Usmiani, poduzetnik i predsjednik Upravnog odbora tvrtke JGL, ali je u dogovoru s predlagačima odlučeno da on bude jedan od ovogodišnjih kandidata za Zlatnu plaketu s grbom Grada Rijeke.

Osim njega, za plakete su predloženi profesorica Neda Vitezić, ravnatelj Osnovne škole Srdoča Ivan Vukić za doprinos obrazovno-odgojnoj struci, Kulturno umjetničko društvo "Jeka Primorja" za 50 godina djelovanja i Antonio Muzina za glazbeno stvaralaštvo.

Predloženi za godišnje nagrade Grada Rijeke su publicist Velid Đekić za istraživanje povijesti Rijeke, poticatelj riječke nezavisne scene Damir Čargonja Čarli, bivši ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj za doprinos projektu Europske prijestolnice kulture, profesorica Ana Meštrović i povjesničar Marko Medved za kapitalno djelo o riječkim augustincima.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel rekao je kako nikad nije utjecao na rad povjerenstva za dodjelu nagrada, niti se protivio njihovim odlukama. Tako i ovaj put podupire odabir, a prijedloge na sljedećoj sjednici prihvaća Gradsko vijeće.