FRANCUSKA UPOZORAVA

Italija mora poštovati europska pravila glede imigranata

15.06.2015 u 12:55

Bionic
Reading

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve izjavio je u ponedjeljak da se Italija mora pridržavati europskih pravila za davanje azila te da će Francuska nastaviti vraćati imigrante koji dolaze preko Italije.

Stotine afričkih imigranata nalaze se na graničnom prijelazu u sjevernoj Italiji, a talijanski premijer Matteo Renzi pozvao je u nedjelju na promjenu pravila.

On je izjavio da nakon svrgavanja s vlasti libijskog čelnika Moamera Gadafija 2011. godine međunarodna zajednica snosi odgovornost za stotine tisuća imigranta koji su otad stigli u južnu Italiju. Oko 170.000 došlo je u Italiju samo prošle godine, pokazuju podaci Eurostata.

Međutim, u izjavi za franusku TV postaju Cazeneuve je rekao da Italija mora provesti takozvane Dublinske uredbe, prema kojima se tražitelji azila dodjeljuju zemlji EU-a u koju su prvu ušli.

'Dublinske uredbe moraju se poštovati. Kada imigranti doputuju u Francusku preko Italije i tamo su registrirani, tada se primjenjuje europski zakon, a to znači da se moraju vratiti u Italiju', kazao je on za BFM TV.