najveći skok u tri mjeseca

Italija ima 947 novozaraženih, najveći broj od sredine svibnja

21.08.2020 u 22:33

Bionic
Reading

Italija je zabilježila u petak 947 novih slučajeva koronavirusa, najviše u tri mjeseca, što je potaknulo zabrinutost zbog porasta broja zaraženih

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je o devet smrtnih slučajeva od posljedica covida-19 u prethodna 24 sata, pa ukupan broj mrtvih popeo na 35.427.

U Italiji je dosad zaraženo 257.065 ljudi.

Prema ministarstvu, Italija trenutačno ima 16.678 aktivnih slučajeva koronavirusa, uključujući 69 ljudi na intenzivnom liječenju, 919 na drugim bolničkim odjelima i 15.690 u kućnoj izolaciji.

Italija je bila prva zapadnjačka zemlja koja je pogođena pandemijom, no nakon nakon teške zdravstvene krize u ožujku i travnju, tjednima je prijavljivala manje brojke od drugih europskih zemalja.

Međutim, nedavni porast zaraženih ponovno je izazvao zabrinutost zbog mogućih novih restriktivnih mjera i potencijalnih problema vezano uz planirano otvaranje škola u rujnu.

"Svi se nadamo da će se brojke poboljšati. To ovisi o ponašanju ljudi", rekla je novinama La Repubblica ministrica obrazovanja Lucia Azzolina.

U četvrtak, u tjednom izvješću Nacionalnog zdrvstvenog instituta (ISS) za razdoblje od 10. do 16. kolovoza, uočljiv je znatni porast slučajeva među mladima.

Prosječna dob zaraženih pala je na oko 30 godina, s više od 60 u ožujku i travnju, ISS je izvijestio, kazavši da je oko 28 posto slučajeva povezano s ljudima koji dolaze iz inozemstva.

U pokušaju da situaciju drži pod kontrolom, vlada je zabranila plesanje u barovima i noćnim klubovima te je uvela obavezno testiranje na koronavirus za ljude koji se vraćaju iz Hrvatske, Grčke, Malte i Španjolske.