PAPA BENEDIKT XVI:

'Isusa nisu ubili Židovi'

03.03.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI odlučio je osobno stati na rep tezi koja se svako malo pomalja među radikalnijim kršćanima - da su Židovi krivi za Isusovu smrt. Prvi je vatikanski pontifex napisao detaljni elaborat u kojem krivnju za raspeće baca na aristokraciju jeruzalemskog hrama i suradnike pobunjenog židovskog agitatora Barabe

Tisućljećima su se kršćani povodili za riječima Sv. Ivana koji za Isusovu smrt optužuje židovski narod. Dvije tisuće godina prekasno, Papa je u svojoj novoj knjizi detaljno argumentirao da se ne može čitav jedan narod optužiti za njegovu smrt. 'Kako je uopće moguće da čitava nacija bude prisutna u trenutku Isusove smrti?', retorički se pita Benedikt XVI.

Ideju o kolektivnoj krivnji Židova prvi put je eksplicitno odbacila katolička hijerarhija na Drugom vatikanskom koncilu, no ovo je prvi put da poglavar Petrove crkve precizno pobija tezu koja je koštala hektolitre krvi, progonstva i ratova.

'Ovo je velik korak naprijed. Radi se o osobnom teološkom pobijanju stoljeća antisemitizma', kazao je Elan Steinberg iz američke udruge žrtava holokausta.

Papina knjiga koja prati drugi dio života Isusa iz Nazareta – posljednje godine, raspeće i uskrsnuće - pojavit će se na međunarodnom tržištu 10. ovog mjeseca. Sad još samo da netko izumi vremenski stroj te da teleportiramo djelo na police europskih knjižara tamo negdje u 11. stoljeću.