ANALIZA SUČELJAVANJA

Istrošeni kandidati i istrošena pitanja

23.12.2009 u 13:30

Bionic
Reading

Jučerašnje sučeljavanje dvanaest (ne)veličanstvenih predsjedničkih kandidata na HRT-u za tportal je komentirao Višeslav Raos iz Centra za politološka istraživanja te psihologinja prof. Mirjana Krizmanić

Raos o sučeljavanju ima pozitivan dojam. 'Ovim je sučeljavanjem kampanja dobila sretan završetak. Sve je proteklo u mirnom tonu.' Raos se nada da su birači imali prilike vidjeti kakvi su kandidati što će potaknuti jedan dio neodlučnih da izađe na izbore, no unatoč tome, smatra kako su svi kandidati zadržali svoje dosadašnje pozicije.


Unatoč našem dojmu da je sučeljavanje bilo izuzetno dosadno, Raos se s tim ne slaže. Doduše, priznaje kako su neke teme istrošene. Koliko god je bitno poštenje i financijska transparentnost, prepucavanje oko toga istrošeno je, kaže.

Raos primjećuje napredak stranačkih kandidata. 'Moram primijetiti da stranački kandidati ozbiljnije rade na sebi. Bolje su pripremljeni. Kod neovisnih kandidata maksimalno se zahvaća među različite birače.'

Kaže da je Andrija Hebrang uz Vesnu Pusić i Ivu Josipovića najviše radio na sebi, no smatra da je on je kao stranački kandidat u nezavidnoj situaciji s obzirom na afere koje tresu HDZ i Vladu. 'Hebrang će kao član vladajućih snositi dio krivnje njihove za dijela. U tom je smislu on kolateralna žrtva', pojašnjava Raos.

Ponašanje Milana Bandića koji je na sučeljavanju bio neprimjetan, a i kada bi prozborio, ponavljao je iste stvari, Raosa ne čudi. 'On je takav kakav je. On više ne može nikoga začuditi, otkačio je od prosjeka', kaže Raos te dodaje: 'On koliko god ima šanse, ipak se malo precijenio. Na kraju će mu ipak nedostajati ono nešto što on nema te će prevagnuti negativne stvari.'

Za šestero kandidata koji prema anketama ne prelaze deset posto, Raos je kazao kako 'se drže' iako Damiru Kajinu daje najviše šanse. 'Od tih šestero, Miro Tuđman ima konstantu. On ide kontra struje i ne osvrće se na ono što mu je netko predložio. Računa na potporu jednog dijela glasačkog tijela. Vidjet ćemo hoće li mu podrška jednog popularnog pjevača donijeti više glasova', kazao je Raos aludirajući na Thompsona

I dok je Raos za sučeljavanje imao riječi hvale, psihologinja prof. Mirjana Krizmanić kritizirala je same kandidate, ali i HTV. 'Maksimalno me smetalo jer je to počelo u deset navečer. HRT je dao do znanja da im se fućka za birače. Mislili su si: dat ćemo to u deset pa tko gleda, nek gleda.'

Poput Raosa, smatra da je pitanje o imovinskim karticama potpuno promašeno. 'O tome smo slušali stotinu puta. Najvažniju temu, tj. pitanje koje bi kandidati poteze napravili da dođu na Pantovčak, ostavili su za ponoć', ogorčena je Krizmanić. Dodaje da bi građani zbog toga trebali prosvjedovati protiv javne televizije.

Sučeljavanje kandidata


Među kandidatima, Mirjana Krizmanić vidi tri dobra. Prema njezinu mišljenju, to su Nadan Vidošević Vesna Pusić Ivo Josipović. 'Oni imaju znanja i znaju o čemu govore. Također imaju stabilnu ličnost; kada ih se napada, ne reže nego mirno i sa smiješkom iznose argumente. Stabilna ličnost važna je karakteristika', pojasnila je za tportal Krizmanić.

Komentirajući nastup Milana Bandića, Krizmanić je kazala da se osjećala kao 'ovca koja pušta vunu'. 'On od nas radi budale i ovce kada tvrdi da je potrošio u kampanji 3,7 milijuna kuna. Ja kad god upalim televiziju, tu je Bandić. Kad upalim radio, čujem njegovu reklamu. Boris Mikšić potrošio je sličan iznos, a njega ne vidim i ne čujem. Prozvala je HRT jer je, kako kaže, mogao dati podatke o tome koliko su kandidati potrošili kod njih.

'Josip Jurčević stalno je govorio jedno te isto, tj. da jednini nije sudjelovao u vlasti', kaže Krizmanić. Za Damira Kajina je kazala kako je on 'čovjek koji sa sobom nosi hrpu raznih cedulja te onda iz njih čita čiste fraze'.

Riječi hvale nije imala ni za Dragana Primorca. 'On tvrdi da će mu forenzika pomoći da riješi korupciju. Pa to nema veze jedno s drugim', kaže Krizmanić. Bolje nije prošao ni Andrija Hebrang za kojeg Krizmanić kaže da ima 'nesretnu ličnost'. 'On sjedi kao orao na grbu SAD-a, uspravan i ukočen.'

'Vitez tužnog lica'


Za Slavka Vukšića pak kaže da je 'naivna beba'. 'Kupio si je šešir za tisuću kuna, troši novac svojih sinova i misli da će mu to pomoći', pojasnila je Krizmanić.

Miroslav Tuđman fin je gospodin koji je zalutao na krivo mjesto. On je sigurno pošten i dobro misli, no to ne zna pokazati. On je vitez tužnog lica, uvijek je u dubokoj brizi. Takav dojam nije dobar', komentirala je Krizmanić.

'Vesna Škare Ožbolt što god kaže dobro je i u redu. Govori pametno i sabrano, no pobjegla joj je skromnost', kazala je Krizmanić i dodala da joj se ne sviđa to što Škare Ožbolt temelji kampanju na demonstrativnom pomaganju obiteljima s bolesnom djecom. 'To je čista demagogija', zaključila je Krizmanić.