SABOR OPET NA NOGAMA ZBOG MIRNE

'Istrijanima je puna kapa lokalne mafije koja pljačka Istru'

19.02.2014 u 12:03

Bionic
Reading

Iako su traženjem stanke i kratkom raspravom saborski zastupnici još jučer upozorili na činjenicu da uspješna tvrtka poput rovinjske Mirne ide u stečaj, o njoj se govorilo i danas. Naime stanku je odmah ujutro zatražio nezavisni zastupnik Damir Kajin, a pridružili su mu se Hrvatski laburisti i HDZ

Govoreći o rovinjskoj Mirni, Kajin je rekao da se oni koji 'viču dalje prste od Mirne zapravo žele dočepati nekretnina'.

'Ide se s tezom da netko želi naše nekretnine, a istina je da ih žele pojedinci iz FIMA grupe i da im država otpiše 60 posto od ovih 40 milijuna kuna te da to kasnije bude obrazac za neke medijske kuće i trgovine u Istri. Tko je ta famozna FIMA grupa? Prije svega da kažem da oni imaju neki Pluris i Valibus u stečaju, pa imaju Mils - to je ona mljekara u Splitu u stečaju, pa Mirnu u stečaju, pa Genezu iz Pleternice u predstečaju, pa Hotele Vis u predstečaju i Helios Faros d.d. u Starom Gradu također u stečaju', kazao je Kajin.

Stečaj Mirne je, tvrdi Kajin, apsurd jer ta tvornica može imati strateškog partnera u Podravci. 'Interes za Mirnu ponajprije je iskazala Podravka, ne samo stoga što je svojedobno kreditirala FIMA grupu sa 80,6 milijuna kuna, zbog čega ima upisano založno pravo na 54 posto dionica Mirne, već i zbog činjenice da su i prošle godine pokušali dogovoriti poslovnu suradnju zakupom proizvodnih kapaciteta. Podravka je godišnje, to nisam ni sam znao, s 3.000 tona najveći izvoznik škatoleta riba ili tih prerađevina pod brendom Eva. Nemaju vlastita postrojenja, već proizvodnju ugovaraju kroz uslugu pa su lani tenderom za 2.000 tona pokušali dogovoriti suradnju pomoću koje je Mirna mogla dodatno popuniti kapacitete, povećati zaposlenost, pojačati poslovanje', rekao je Kajin.

Ponovio je Kajin da je Istrijanima 'puna kapa lokalne mafije koja uz pomoć lokalnih medija pljačka Istru'.

'Ovo je posao za DORH, a kooperante treba imati na okupu, treba spasiti radna mjesta i želim vjerovati u poštene namjere svih onih koji su pokušali na taj način zaštititi onaj 140. godišnji supstrat jedne tvrtke koja je pokrenula industrijsku obnovu Istre', rekao je Kajin.

'Ja mislim da nema dana u ovom Saboru da vi ne prozivate istarsku mafiju i da ne prozivate istarske građane, pa se malo drogiramo, pa malo šmrčemo, pa malo krademo. Molila bih vas, ukoliko imate saznanja o toj lokalnoj mafiji koja je očito u dvije godine toliko narasla da joj se više ne vidi kraja, da sve te mafioze prijavite onome za koga smatrate da ih treba prijaviti i da se u konačnici izborite kao saborski zastupnik za to da se te mafijaše zatvori i da ih se kazni', odgovorila je Kajinu Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista.

Kao i jučer, ponovila je da je najviše smeta to što u predstečaju kriteriji za sve nisu isti. 'To su ti različiti kriteriji koje jednostavno ne možemo više gutati u ovim predstečajnim nagodbama i koji ne vode ničemu dobrom. Jer dolazimo do situacije da jednim dnevnim novinama opraštamo milijune i milijune kuna, a onda nam nije problem oprostiti nekome devet ili 10 milijuna kuna. Ali nam je isto to vrijeme problem jednoj proizvodnoj tvornici koja radi i koja zapošljava ljude oprostiti isto toliko milijuna kuna, a jednostavno pitanje koje postavljamo na kraju jest - zašto i zbog čega', rekla je Tireli.

Činjenica da je isti dan odbijena predstečajna nagodba za Mirnu, a prihvaćena za jednu medijsku kuću, dokaz je da nešto ne valja sa Zakonom o predstečajnim nagodbama, na što je HDZ već ranije upozoravao, kaže njihova Martina Dalić.

'Predlažemo u kontekstu događaja u Mirni da se u Hrvatskom saboru provede detaljna i opsežna rasprava o posljedicama, o rezultatima Zakona o predstečajnoj nagodbi i predlažemo da se hitno donesu izmjene ovoga zakona koje će spriječiti daljnje štete za hrvatsko gospodarstvo i daljnje sumnje da se u kontekstu Zakona o predstečajnoj nagodbi odvijaju, da se tako izrazim, sumnjivi dogovori, sumnjive nagodbe koje imaju elemente koruptivnih aktivnosti', rekla je Dalić.