ŠTO VLADA ČEKA?

Istarska županija predstavila svoje antirecesijske mjere

20.02.2009 u 16:02

Bionic
Reading

Istarski župan Ivan Jakovčić sa suradnicima na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli predstavio mjere Istarske županije za poticanje gospodarstva i zapošljavanje, naglasivši kako je to prvi paket mjera u Hrvatskoj u borbi protiv recesije koja je zahvatila i Hrvatsku.

Po riječima člana Županijskog poglavarstva i direktora Istarske razvojne agencije (IDA) Darka Lorencina, taj paket mjera podrazumijeva osiguranje povoljnih kreditnih sredstava i dodatnih jamstava poduzetnicima i obrtnicima, potporu turističkom sektoru te osiguranje dodatnih 500 tisuća kuna za promociju Istre na turističkom tržištu.

Predviđa potporu poljoprivrednom sektoru smanjenjem kamatne stope svim kreditima Fonda za razvoj poljoprivrede s pet na četiri posto.

Nadalje, paket mjera se odnosi na potporu ribarskom sektoru sufinanciranjem dodatne opreme u iznosu od 500 tisuća kuna radi povećanja konkurentnosti, potporu programu razvoja agroturizma osiguranjem 100 tisuća kuna za promidžbu.

Predviđeno je zamrzavanje cijena komunalnih usluga i ostalih naknada u ingerenciji jedinica lokalne samouprave, te dodatno povećanje konkurentnosti u vidu besplatne edukacije i prekvalifikacije, osiguranja licencija poljoprivrednicima i poduzetnicima i drugog.

Te bi mjere trebale, rečeno je, olakšati gospodarstvu funkcioniranje i poslovanje u ovim otežanim uvjetima.

Istarski župan Ivan Jakovčić izrazio je zabrinutost za stanje u gospodarstvu istaknuvši kako Istarska županija želi konkretno djelovati i biti senzibilna na probleme građana ali i cjelokupnog gospodarstva.

'Ovaj paket mjera je prvi takve vrste u Hrvatskoj. Mi ćemo pratiti razvijanje situacije te ćemo bude li potrebno donijeti i drugi paket mjera jer izravnim ubrizgavanjem povoljnijeg novca zapravo jačamo konkurentnost gospodarstva, odnosno činimo sve da ono preživi s ambicijom da raste,' poručio je župan Jakovčić.

Dodao je kako javni sektor ne želi nikako biti teret gospodarstvu te je u tom kontekstu kazao kako je u dogovoru sa svim istarskim gradonačelnicima, koji su inače u nadzornim odborima komunalnih poduzeća, donijeta odluka o zamrzavanju svih cijena komunalnih usluga te svih troškova administrativnog aparata na svim razinama.

'Do kraja ovog našeg mandata najvjerojatnije ćemo ići u rebalans proračuna, naročito ako procijenimo da je to potrebno za stabilnost gospodarstva i sigurnost naših građana,' zaključio je istarski župan. Dodao je kako su te mjere privremene, no drži da će one, ako se situacija ne poboljša, trajati vrlo dugo.

'Želimo vjerovati da će svjetska ekonomska kriza biti prevladana. Stoga će ove mjere biti na snazi dok ne bude jasna procjena ekonomije i stručnjaka da je recesija iza nas,' kazao je Jakovčić.

Po njegovim riječima, Vlada bi također morala izaći s konkretnim mjerama pomoći prema velikim gospodarskim subjektima. 'Očekujem da će Vlada napokon shvatiti da je uloga županija i gradova u suzbijanju recesije ogromna i da se ova država treba konačno decentralizirati kako bi županija mogla još više pomoći gospodarstvu i građanima,' poručio je Ivan Jakovčić.