CIJENA NIJE SITNICA

Isplovite iz Dubrovnika na Abramovičevoj megajahti

02.09.2016 u 09:20

Luksuzna megajahta Romana Abramoviča usidrena pokraj Dubrovnika

Izvor: Promo fotografije / Autor: pixsell

Bionic
Reading

Megajahta ruskog multimilijardera Romana Abramoviča 'Eclipse' uplovila je sinoć u dubrovački akvatorij ispred gruške luke i usidrila se kod otočića Dakse. Još uvijek nije poznato nalazi li se na brodu dugačkom 163,5 metara od 1,2 milijarde dolara i njezin vlasnik, no prema nekim dobro upućenim izvorima, čini se kako je 'Eclipse' dojadio Abramoviču te ga sada iznajmljuje za dva milijuna dolara tjedno

Ruski oligarh Abramovič počastio se tom megajahtom za Novu godinu 2012. 'Eclipse' se gradila četiri godine, a vlasnik londonskog nogometnog kluba Chelsea naručio ju je u hamburškom brodogradilištu Blohm+Woss. Prvi put je na moru isprobana 2009. u Danskoj, ali je zbog dodatnih Abramovičevih zahtjeva završna obrada potrajala još godinu dana.

'Eclipse' može primiti 62 gosta i 70 članova posade, ima dva heliodroma, diskoklub, blindirana stakla, dva bazena, wellness-centar sa saunama, kinodvoranu, draguljarnicu, frizerski centar, vrtić, restoran i klub, ali i proturaketni štit s pripadajućim radarima kakvim se mogu podičiti tek jake pomorske sile. U svakoj od 15 soba nalaze se dva king size kreveta te luksuzna kupaonica. Osim toga, Eclipse ima i tri manje jahte te podmornicu koja može zaroniti dublje od 50 metara te spasilačku službu i čitav niz sigurnosnih sustava.


Pored toga, superluksuzno plovilo ima poseban rotacijski motor koji jamči veću stabilnost na pučini, ali i pri sidrenju i manjim brzinama krstarenja.

Godišnje održavanje megajahte vlasnika stoji 50 milijuna dolara, a puni spremnik ove turbojahte teške 13.000 tona iznosi 650.000 dolara.
Osim 'Eclipse', Abramovič ima još tri superjahte - 'Pelorus', 'Sussuro' i 'Lunu', koja je prije nekoliko dana bila usidrena u dubrovačkoj luci, a prvi je put uplovila u Jadran prije nekoliko godina kad je Abramovičeva svita stigla u Rovinj

Jahtu 'Ecstasea' prodao je 2009., a jahtu 'Le Grand Bleu' darovao je prijatelju i poslovnom partneru Eugeneu Shvidleru