NAJLAKŠI DIO

Island otvorio i zatvorio prva poglavlja u pregovorima s EU-om

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 27.06.2011 15:07
  • Objavljeno 27.06.2011 u 14:45
Island

Island

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Island, koji je pristupne pregovore s Europskom unijom započeo u srpnju prošle godine, u ponedjeljak je na pristupnoj konferenciji otvorio pregovore u prva četiri poglavlja, od kojih su dva odmah zatvorena

Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini Island je otvorio pregovore u poglavljima Znanost i istraživanje, Obrazovanje i kultura, Informacijsko društvo i mediji i Javne nabave. Istodobno su pregovori zatvoreni u dva poglavlja Znanost i istraživanje i Obrazovanje i kultura. Riječ je o najlakšim poglavljima koja sve zemlje kandidatkinje otvaraju i zatvaraju isti dan.

Tijekom proteklih godinu dana obavljen je postupak screeninga, usporedbe usklađenosti zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom. Screening je pokazao da je Island u potpunosti usklađen s jednom trećinom od 33 poglavlja europske pravne stečevine o kojima se vode pregovori, s drugom trećinom je djelomično usklađen, a trećina je potpuno neusklađena. To uvelike olakšava pregovore s tom zemljom, koja ima dugu demokratsku tradiciju, koja je članica Europskog ekonomskog prostora i Schengenskog prostora.

Najteže poglavlje u pristupnim pregovorima bit će ribarstvo, temeljna grana islandskog gospodarstva. Europska unija na području ribarstva ima zajedničku politiku i Island, kao ribarska velesila, to ne želi prepustiti Bruxellesu. Druga moguća poteškoća u islandskim pregovorima je slaba potpora građana za članstvo u Europskoj uniji.

Islandski ministar vanjskih poslova Ossur Skarphedinsson izrazio je zadovoljstvo otvaranjem prvih pregovora i ujedno čestitao Hrvatskoj na završetku pregovora. 'Island je prva zemlja koja je priznala neovisnost Hrvatske i želim čestitati Hrvatima na povijesnoj odluci Europskog vijeća o završetku pregovora', rekao je Skarphedinsson.

On je istaknuo kako očekuje da će Island polovicu preostalih poglavlja otvoriti u drugoj polovici ove godine pod poljskim predsjedanjem, a preostala tijekom danskog predsjedništva u prvoj polovici sljedeće godine. Na pitanje je li realno da Island postane članica EU-a za dvije godine, šef islandske diplomacije je odgovorio niječno.

'To je apsolutno nemoguće', rekao je Skarphedinsson, dodajući da će o ribarstvu trebati dugo pregovarati i Island ne želi zatvoriti pregovore u tom poglavlju prije nego se njegovi građani izjasne o tom pitanju, što uzima puno vremena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi