UBIJENO 50, RANJENO 53 LJUDI

Islamska država preuzela odgovornost za najveći pokolj u povijesti SAD-a

12.06.2016 u 22:35

  • +5

Pucnjava u Orlandu

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Steve Nesius

Bionic
Reading

Islamska država je u nedjelju putem svoje službene novinske agencije Amaq preuzela odgovornost za najveći oružani pokolj u povijesti Amerike, izvijestio je Reuters, a na profilu na Twitteru povezanom s Islamskom državom objavljena je u nedjelju fotografija Omara Mateena, kojega su mediji identificirali kao napadača koji je u noćnom klubu u Orlandu na Floridi ubio 50 i ranio još 53 osobe. Američka policija napad tretira kao teroristički čin, a predsjednik Barack Obama je u obraćanju naciji osudio zločin kao 'čin terora i čin mržnje'

'Oružani napad čiji je cilj bio noćni gay klub u Orlandu u američkoj saveznoj državi Floridi, u kojem je više od stotinu ljudi ubijeno ili ranjeno, izveo je borac Islamske države', objavio je Amaq, prenosi Reuetrs.

Američki državljanin afganistanskog porijekla 29-godišnji Omar Mateen, koji je godinama bio pod prismotrom američkih službi zbog moguće povezanosti s islamskim ekstremistima, u noći na nedjelju upao je u klub Pulse i počeo pucati iz vatrenog oružja. U klubu je bilo nekoliko stotina ljudi, a nakon prvotne razmjene vatre sa zaštitarom, uslijedila je talačka kriza koja je okončana upadom specijalaca.

U konačnici je život izgubilo najmanje 50 ljudi, dok su najmanje 53 osobe ozlijeđene, ali očekuje se da bi broj žrtav amogao biti i veći.

Američka policija napad tretira kao teroristički čin, a predsjednik Barack Obama je u obraćanju naciji osudio zločin kao 'čin terora i čin mržnje'.

Uoči napada, Mateen, koji je oružje nabavio legalnim putem, navodno je nazvao policiju kako bi rekao da je on borac Islamske države, a pritom je, kako navode američki mediji, spominjao i braću Tsarnaev, koji su prije nekoliko godina izveli bombaški napad na Bostonski maraton.

Mateenov otac Mir Seddique u izjavi za NBC News inzistirao je da zločin koji je njegov sin počinio nema nikakve veze s islamom. Kao mogući motiv spomenuo je homofobiju te je ispričao kako je Omara prije nekoliko mjeseci u Miamiju razbjesnio prizor dvojice muškaraca kako se nasred ulice ljube.

Nakon masakra Orlando je proglasio izvanredno stanje, a nekoliko sati poslije to je učinila i savezna država Florida. Sigurnosne mjere pojačane su diljem Amerike, a osude i izrazi sućuti stižu iz cijeloga svijeta.

Papa Franjo je osudio 'bezumnu mržnju' ubojice.

'Strašan pokolj koji se dogodio u Orlandu u kojemu su stradale mnoge nedužne žrtve, potaknuo je kod pape Franje i svih nas duboki osjećaj gnušanja, osude, boli i uznemirenosti zbog još jedne pojave smrtonosnog ludila i bezumne mržnje', rekao je njegov glasnogovornik, otac Federico Lombardi

'Svi želimo da se što prije utvrde uzroci tog strašnog i apsurdnog zločina koji je snažno narušio želju američkog naroda i čitavog čovječanstva za mirom te da se uspješno suzbiju', dodao je.

Kako je rekao guverner Floride Rick Scott, pucnjava s najvećim brojem žrtava u povijesti Sjedinjenih Država 'nedvojbeno je teroristički čin'.