KRVAVO ZLATNI DINAR

Islamska država počela kovati vlastitu valutu

24.06.2015 u 15:15

Bionic
Reading

Islamska Država Iraka i Sirije (ISIS) počela je kovati vlastiti novac naziv 'islamistički dinar', priopćio je danas ujutro sirijski antiislamistički aktivist Abu Ibrahim Raqqawi, objavivši na nekoliko društvenih mreža fotografije svježe iskovanih dinara

Na fotografijama se nalaze zlatne kovanice na kojima su otisnuti islamističke parole, dok je vrijednost zlatnika procijenjena na 139 američkih dolara. Aktivist koji živi u sirijskom gradu Raqqi koja je pod kontrolom ISIS-a tvrdi kako su kovanice već u opticaju, što su potvrdili i pojedini dužnosnici te terorističke skupine.

ISIS je još prošlog studenog najavio kako će početi proizvoditi vlastitu valutu u područjima koja su pod njihovom kontrolom i to s namjerom da se 'odvoje od sotonističkog globalnog ekonomskog sustava'.


Valuta koja se bazira na originalnim dinarskim kovanicama iskovanim u 7. stoljeću kada je na čelu kalifata bio Uthman, a obnovljena kovanica izrađivat će se u tek seven apoena; dva zlatna, tri srebrna i dva bakrena. Na kovanicama se nalaze sedam klasova žita koji imaju izvor u Ku'ranu te karta svijeta, dok se na naličju dinara nalazi poruka na arapskom jeziku koja kaže kako je 'Islamska država kalifat osnovan na Prorokovoj doktrini'.