U LOŠIM RUKAMA

Islamofob Wilders drži nizozemsku Vladu u šaci

16.10.2010 u 09:22

Bionic
Reading

Nova Vlada u Nizozemskoj, sastavljena od liberala i demokršćana, u parlamentu će ovisiti o volji i raspoloženju islamofobnog i ksenofobnog političara Geerta Wildersa

Mark Rutte (43), prvi liberalni šef Vlade u Nizozemskoj od kraja Prvoga svjetskoga rata, pružio je ruku 'cijelome društvu i opoziciji', što je značajna gesta, jer Rutte predvodi manjinsku vladu koja će ovisiti, naročito u politici migracija, azila, financija i sigurnosti, o islamofobnoj Stranci slobode.

Iskušenja koja će se pojaviti u novoj labilnoj koaliciji su počela. 'Želimo izbjeći islamizaciju Nizozemske. U dogovoru o Vladi to ne stoji, ali mjere kao što su jačanje mjere protiv obiteljskog ujedinjenja useljenika, idu u tom pravcu', kazao je Barry Madlener, europarlamentarac i Wildersov politički istomišljenik, pokazujući što će sve premijer Rutte morati trpjeti i provoditi.

A dogovor s islamofobima dovodi i do zanimljivih situacija. Među prvima je 'prijateljski razgovor' ministra za useljeništvo Gerda Leersa, bivšeg gradonačelnika Maastrichta (poznat po dogovoru EU iz 1992) i žestokog kritičara desničarskog populizma, s vođom Geertom Wildersom, tim istim populističkim vođom, i to, da se 'razbistre odluke koje će se poduzeti u pitanjima useljeništva'.

Premijer Rutte morao je pokazati veliku sposobnost pregovaranja: nakon što su propali dogovori sa socijaldemokratima, morao je dobiti podršku Wildersa, a da ovaj ne uđe u vladu.

Među prvim odlukama njegove vlade će biti možebitno vraćanje oružanih snaga u Afganistan. Očekuje se da to NATO zatraži od Nizozemske koja se povukla iz južne pokrajine Uruzgan u kolovozu 2009. dok je premijer bio demokršćanin Jan Peter Balkenende.