OPLODNJA NA USTAVNOM SUDU

Iskorak i Kontra protiv Milinovića

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.07.2009 15:45
  • Objavljeno 09.07.2009 u 15:41
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pravni tim udruga Iskorak i Kontra najavio je da će, ako Hrvatski sabor usvoji Prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji u obliku u kojem ga je Vlada predložila, podnijeti Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti novodonesenog zakona s danom njegova stupanja na snagu

Pravni tim Iskoraka i Kontre u današnjem je priopćenju ocijenio skandaloznom jučerašnju izjavu ministra zdravstva Darka Milinovića u Saboru da žene koje žive u izvanbračnoj zajednici ne mogu ići na postupak medicinski potpomognute oplodnje.

Smatraju da ta izjava predstavlja izravni napad na ustavni poredak i zadire u ustavna načela sekularizma i ravnopravnosti spolova, a Vlada je dužna štititi prava svih građana i građanki bez obzira na spol i vjersku pripadnost.

"Ravnopravnost spolova ubraja se u najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj je za tumačenje Ustava. Zakon koji ograničava pravo žena na slobodno raspolaganje vlastitim tijelima zavisno o njihovom bračnom statusu predstavlja grubu povredu ljudskih prava zajamčenih člancima 3. i 14., kao i čl. 62. Ustava Republike Hrvatske kojim se jamči i posebno štiti materinstvo", navodi se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi