MAHALI ISKAZNICAMA BIVŠIH

Isključeni HNS-ovci oštro napali Vesnu Pusić!

12.03.2014 u 15:04

Bionic
Reading

Ostajemo u politici na istim principima za koje smo se zalagali, a koje je iznevjerilo vodstvo, a ne članovi stranke. Što se tiče daljnjih poteza, postoji jasna želja za to da Radimir Čačić ponudi novu političku platformu koja se neće baviti ideologijama i demagogijama, već znanjem za provođenje reformi kojih sada nema, naglasila je to Natalija Martinčević govoreći o isključenjima u HNS-u te budućim koracima isključenih na čelu s Radimirom Čačićem

Uz saborsku zastupnicu i zamjenicu varaždinskoga gradonačelnika, svoje viđenje isključenja u HNS-u dali su i Zlatko Koračević, novomarofski gradonačelnik Darko Hrenić te Sandra Herman, zamjenica međimurskog župana. Kako je ustvrdila Martinčević, isključenja su nastavak politike koju je započela Vesna Pusić u rujnu prošle godine izjavom da je 'Čačić završena priča', a nastavila se njezinom tvrdnjom da 'Čačić neće biti nitko i ništa'.

'Vidjelo se da se išlo protiv Čačića i protiv volje građana koji je kao nositelj liste osigurao najbolji rezultat HNS-a koji se ogleda u 14 zastupničkih mjesta i četiri ministarske fotelje, a zatim je na tajnom glasovanju za čelnika Regionalnog saveza HNS-a dobio 94 posto glasova', upozorila je Martinčević.

Usprkos tome, kako je dodala, vrh stranke odlučio ga je isključiti mimo svih demokratskih procedura, tako da je varaždinski HNS o tome raspravljao tek dva tjedna nakon odluke u Zagrebu, a jedino je međimurski HNS održao prije sjednicu na kojoj je Čačić dobio gotovo jednoglasnu podršku.

'Osnivač stranke izbačen je bez argumenata i prava žalbe, i to zbog straha te osobnih i sitnih interesa koji su stavljeni iznad stranačkih', ustvrdila je Martinčević ocijenivši žalosnim to što je iz medija saznala za nakanu da je se razvlasti u Gradu Varaždinu gdje je zamjenica gradonačelnika.

Govoreći o stvaranju i rastu HNS-a koji je u vrijeme njegova vodstva na ivanečkom području došao do devet tisuća članova, Koračević je naglasio da je upravo zahvaljujući rezultatima ostvarenim na sjeveru Hrvatske Vesna Pusić postala ministrica vanjskih poslova.

'Isključenja nisu posljedica politike, već karaktera Milorada Batinića, Predraga Štromara koji izbore nije dobio ni u općini u kojoj živi te Vesne Pusić koja je htjela doći na čelo stranke bez izbora dok je Čačić pobijedio među sedam protukandidata. Kako protumačiti njezino zalaganje za demokratičnost i ljudska prava ako na ovakav način vodi politički sustav', ustvrdio je Koračević.

Bivši predsjednik uprave HEP-a naglasio je da je s te funkcije naprasno smijenjen jer je inzistirao na transparentnosti i zakonitosti u radu, odnosno jer se protivio miješanju ljudi iz stranke u javnu nabavu.
'Sudjelovanjem u ovoj Vladi, vrlo malo smo dobili. Imamo potrebu ispričati se biračima i članovima za sve ono što se neće ostvariti zbog Čačićeva isključenja temeljem napisa koji su sasvim sigurno bili režirani, a igrokazi su počeli nedugo nakon prometne nesreće i skupa u Sv. Martinu na Muri. Isključivanje Čačića politički je štetno za HNS, pravno upitno te ljudski neprihvatljivo', naglasio je Koračević dodavši da nije spreman prijeći preko osobnog prijateljstva i temeljnih načela na kojima je gradio stranku.

Nakon presice pokazano je 160 članskih iskaznica običnih članova koji su izašli iz HNS-a


Novomarofski gradonačelnik Darko Hrenić, koji je izašao iz HNS-a uoči susreta s novinarima, rekao je da se protivio Čačićevu isključenju i kod toga ostaje te da je stoga smatrao moralnim napustiti HNS s kojim se, međutim, nada korektnoj suradnji u novomarofskom Gradskom vijeću.

Svoje protivljenje Čačićevu isključenju ponovila je i zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, a isključenje Martinčević i Koračevića označila je dokazom da vodstvo stranke napušta izvorne vrijednosti: demokratičnost i liberalizam.

'Vodstvo bi trebalo preispitati odluke jer destabilizira stranku. Mnogi tako misle, a neki se to usude i javno reći. Ja ću i dalje ostati kod svojih stavova da se zbog mišljenja ne smije kažnjavati, a ako netko smatra da me zbog toga treba sankcionirati, na to sam spremna', naglasila je Herman.

Da bi potkrijepili navode o osipanjima u HNS-u zbog isključenja, pred novinare je izašlo još četvero bivših članova HNS-a na čelu s Nenadom Koščakom i Josipom Šipek koji su pokazali preslike iskaznica stotinjak bivših članova.

'U Kučan Marofu, koji je bio bastion HNS-a, izašlo je 80 posto članova. Izašli smo iz HNS-a jer ne želimo biti dio stranke koja na ovakav sramotan način isključuje Čačića. Sada se sve vodi u središnjici u Zagrebu koje ne bi bilo bez nas na sjeveru', ustvrdio je Koščak dodavši da su posebno ogorčeni jer u Vladi nema nikoga iz Varaždina.


'Na prevaru su ljudima uzimali članske iskaznice

U HNS-u su programski i projektni ciljevi uvijek ispred osobnih ambicija i interesa pojedinaca, naglašava Predrag Štromar, predsjednik narodnjaka Varaždinske županije i Središnjeg odbora HNS-a.

'HNS u Varaždinskoj županiji trenutno je u pretkampanji Marina Vučića za Europski parlament te provodi projekte za koje smo dobili povjerenje birača. Ne želimo više komentirati postupke pojedinaca koji su iznevjerili tim i svoje birače, a zbog osobnih interesa', veli Štromar.U prošlosti se vidi, dodaje Štromar, kako su završavali projekti kakve pripremaju isključeni iz HNS-a.

'Kako je to izgledalo u prošlosti u nekim sličnim slučajevima pokazuju primjeri Ivića Pašalića, Vesne Škare Ožbolt i Ivice Pančića koji su nakon izlaska, odnosno izbacivanja iz stranke, postali politički beznačajne osobe na političkoj karti zemlje. Ono što je važno znati i imati na umu jest to da je HNS stranka koja ima vrlo značajnu ulogu u razvoju naše zemlje, a posebno u razvoju sjeverozapadnog dijela u kojemu naša stranka ima veliku snagu, brojno članstvo, razgranatu organizaciju. A da ovi događaji oko dosadašnjih članova HNS-a nemaju nikakvog utjecaja na rejting naše stranke pokazuju i rezultati posljednjeg istraživanja. HNS je jedina stranka sadašnje vladajuće koalicije koja u posljednjih mjesec dana bilježi rast. To nam jasno daje do znanja da je smjer kojim ide naša stranka pravilan i dobar i da je postupak isključenja pojedinih članova bio potez kojeg su naši birači ocijenili pozitivno', poručuje v.d. predsjednika Regionalnog saveza HNS-a Milorad Batinić.U Varaždinskoj županiji HNS ima preko 10 tisuća članova i u tako mnogobrojnoj organizaciji dolasci i odlasci članova svakodnevna su pojava, vele u HNS-u.

'Imali smo pojedinačnih dojava od naših članova da neki bivši članovi, odnosno njihovi bliski rođaci, obilaze članstvo kojem su lažno iskazivali da prikupljaju članske iskaznice radi zamjene s novim iskaznicama. Naravno, kako jedan dio članova nije znao o čemu se radi, nasjeo je na ovu protupravnu radnju i dalo iskaznicu radi zamjene s novom. Na njihovu nesreću, u većini slučajeva nisu bili uspješni u ovoj prevarantskoj i protupravnoj radnji', ističe Josip Dreven, predsjednik Podružnice HNS Varaždin, osvrčući se na pokazivanje stranačkih iskaznica tijekom konferencije Natalije Martinčević i ostalih istomišljenika.

Ova akcija, kako naglašava, pokazatelj je kako su donedavni članovi HNS-a vrlo temeljito pripremali i organizirali nekakav rascjep koji se na njihovu žalost odvija samo u njihovim izjavama.'I ovim putem ih upozoravamo kako je članska iskaznica dokument osobne prirode, kako je Statutom točno propisano tko smije i na koji način koristiti taj stranački dokument. Svako neovlašteno rukovanje članskim iskaznicama predstavlja teško kršenje Statuta stranke, a ima i elemente kaznenog djela krivotvorenja isprave. Svi koji su to radili moraju biti spremni i snositi odgovornost za svoju protupravnu aktivnost, te bi mogli odgovarati pred državnim tijelima', upozorava Dreven.