WESLEY CLARK

'ISIL su stvorili naši saveznici za borbu protiv Hezbolaha'

23.02.2015 u 12:40

Bionic
Reading

Umirovljeni američki general Wesley Clark, koji je bio vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a za Europu od 1997. do 2000. godine, u nedavnom je razgovoru za CNN kazao da su ISIL stvorili 'američki prijatelji i saveznici' kako bi se borili protiv libanonske organizacije Hezbolah

Istaknuo je kako su pritom regrutirani vjerski i ostali ekstremisti, jer da nije moguće regrutirati mnogo ljudi za tako smrtonosne akcije ako im kažeš da ih trebaš da ti se priključe u borbi protiv Hezbolaha jer će se tako boriti za bolji svijet. Na kraju smo dobili Frankensteina, zaključio je Clark, ali nije precizirao o kojim se to američkim saveznicima radi niti je voditeljica inzistirala na tome.

Međutim, Clark je napomenuo kako je ova teroristička grupa dio strategije uništavanja Hezbolaha uz pomoć vojske ekstremista.

Inače, Clark je od ranije poznat po svojim kritičkim komentarima na račun vojnih planova Washingtona. U knjizi koju je objavio 2003., istaknuo je kako SAD poduzima ratnu kampanju koja je već započela u Iraku, a poslije će se proširiti na Siriju, Libanon, Libiju, Somaliju, Sudan i naposljetku Iran.

Clark za CNN