GADAFI UPOZORAVA:

'IS će napasti Europu po uzoru na 11. rujna'

03.03.2015 u 10:53

Bionic
Reading

Ahmed Gadafi al-Dam, bratić ubijenog libijskom predsjednika Moamera Gadafija i bivši top obavještajac, upozorio je da će Islamska država unutar iduće dvije godine na europskom tlu izvesti teroristički napad po uzoru na onaj od 11. rujna 2001. u SAD-u. Prognozirao je i da će se do kraja 2015. iz Libije put europske obale otisnuti najmanje pola milijuna migranata

'Među njima je mnogo terorista, na svaku tisuću njih 10 do 50. Kreću se po cijeloj Europi. Kroz godinu, dvije, imat ćete drugi 11. rujan', rekao je Gadafi u razgovoru za britanski MailOnline iz Kaira, gdje trenutno živi.

Gadafijevo alarmantno upozorenje glasno će odzvoniti u nekim europskim parlamentima. Nakon siječanjskog pogubljenja 21 egipatskog kopta u libijskom gradu Sirte, svima je jasno da jačanje Islamske države u Libiji predstavlja ozbiljnu prijetnju u borbi Zapada protiv islamističkog terorizma.

Gadafi tvrdi da militanti vjerni IS-u u Libiji raspolažu s više od 6.000 barela uranija, prethodno pod kontrolom vojske u pustinji kod grada Sabha na jugozapadu zemlje. 'Mislim da IS već ima taj uranij jer kontrolira to područje', rekao je Gadafi, dodajući da borci IS-a znaju kako zaraditi i da će ga pokušati prodati.

Inače, obitelj Gadafi drži se podalje od medija od 2011. godine, kada je nasilno okončana 42-godišnja vladavina Moamera Gadafija. U međuvremenu, razne naoružane skupine bore se vlast u Libiji, iz čije je prijestolnice otjerana međunarodno priznata vlada, a strahuje se da će izbiti građanski rat.