SPORNI NUKLEARNI PROGRAM

Iranci krive vruće vrijeme, a ne kompjutorski virus

30.09.2010 u 16:23

Bionic
Reading

Nakon što je objavljeno da iranski nuklearni projekt kasni dva mjeseca zbog složenog računalnog virusa, prvi čovjek iranskog nuklearnog projekta Ali Akbar Salehi plasirao je novu tvrdnju: za sve je kriv val vrućine!

Prvi čovjek iranskog nuklearnog projekta Ali Akbar Salehi na web stranici iranske nacionalne televizije izjavio je da će Bushehr, prvo iransko nuklearno postrojenje započeti s proizvodnjom energije u siječnju 2011. godine, što je dva mjeseca

kasnije od planiranog datuma.

Kako prenosi BBC, Teheran je prije nekoliko dana objavio da je kompjutorski virus, poznat pod imenom Stuxnet, zahvatio neke od računala u iranskom nuklearnom postrojenju Bushehr. Zbog iznimne složenosti ovog virusa, sigurnosni stručnjaci smatraju da ga je razvila nacionalna vlada, a ne neovisni haker.

Prvoosumnjičeni su, dakako SAD i Izrael. Premda je Stuxnet napao kompjutorske sustave u Indoneziji, Indiji i Pakistanu, čak 60 posto zahvaćenih je u Iranu. Usprkos svim navedenim činjenicama, kao glavni razlog odgode proizvodnje energije u Bushehru, Salehi navodi iznimno vruće vrijeme koje je zahvatilo Iran, odbacujući pritom nagađanja da je upravo Stuxnet glavni krivac.

Naime, Mahmoud Jafari, šef Bushehr nuklearnog postrojenja naglašava kako centralni kompjutorski sustav u postrojenju nije pogođen virusom te da su sve opasnosti uklonjene. Međutim, zbog sigurnosnih razloga odgađa se planirani početak rada Bushehra, za koji se očekuje da će proizvoditi 1.000 megawatta energije, što je oko dva i pol posto ukupne potrošnje energije u Iranu.

Iranski i ruski nuklearni stručnjaci su prije mjesec dana započeli s utovarom urana u reaktor nuklearke. Premda Teheran tvrdi da je postrojenje prvenstveno namijenjeno proizvodnji električne energije, Zapad i dalje ostaje vrlo skeptičan po tom pitanju.