LOV SE NASTAVLJA

Iran uhitio ubojice znanstvenika

15.06.2012 u 09:35

Bionic
Reading

Iran je uhitio ubojice dvojice njegovih nuklearnih znanstvenika i nastavlja loviti one koje smatra odgovornim za pokušaj sabotaže njegovog nuklearnog programa, izvijestili su iranski državni mediji u četvrtak

Uhićeni su osumnjičeni za ubojstvo fizičara iranske Organizacije za atomsku enegriju (AEOI) i zamjenika ravnatelja postrojenja za obogićavnje urana u Natanzu pomoću bombi pričvršćenih na njihova vozila.

Teheran je optužio Izrael i SAD za organiziranje ubojstava koji su omeli njegov nuklearni program. Washington je zanijekao bilo kakvu upletenost a Izrael nije želio komentirati te tvrdnje.

Fizičar AEOI-a Majid Shahriari je ubijen 2010. godine a Mustaf Ahmadi-Roshan u siječnju ove godine.

"Glavni počinitelji ubojstva su identificirani i u nizu brzih i odlučnih operacija uhićeni i prebačeni u pritvor", kaže se u izjavi ministarstva obavještajnih djelatnosti, objavljenom na internetskim stranicama Press TV-a.

Od 2010. su ubijena najmanje četiri znanstvenika povezana s iranskim nuklearnim programom a peti Fereydoun Abbasi Davani, sada na čelu AEOI-a, je ranjen.

Prošlog su mjeseca iranske vlasti objesile 24-godišnjeg Jamala Fashija zbog ubojstva jednog od znanstvenika u siječnju 2010. Iran je rekao da je Fashi priznao da je putovao u Tel Aviv na obuku u izraelskoj obavještajnoj službi Mossad prije no što se vratio u Iran. Izrael je te tvrdnje ismijao.