VOJNE VJEŽBE U TIJEKU

Iran spreman za preemptivan napad

21.02.2012 u 14:45

Bionic
Reading

'Iran bi mogao preemptivno djelovati protiv svojih neprijatelja ukoliko osjeti da su njegovi nacionalni interesi ugroženi', kazao je zamjenik šefa oružanih snaga Islamske Republike u utorak, javlja iranska novinska agencija Fars

'Naša strategija je takva da ćemo, ukoliko osjetimo da naši neprijatelji žele ugroziti iranske nacionalne interese, djelovati bez čekanja njihove akcije', rekao je Muhamed Hejazi za iransku novinsku agenciju Fars.

U ponedjeljak je Teheran pokrenuo vojne vježbe usmjerene na jačanje protuzračne obrane oko svojih nuklearnih objekata. Agencija za atomsku energiju Ujedinjenih naroda (Međunarodna agencija za atomsku energiju - IAEA) stigla je na razgovore u Teheran da bi prikupila više informacija o nuklearnim ambicijama Irana. Iz Irana poručuju da IAEA neće posjetiti nuklearne objekte, već da su pregovori jedini razlog zbog kojeg su došli.

Preemptivni napad

U vojnoj doktrini, u slučaju postojanja neposredne opasnosti, preemptivni napad je iznenadni napad koji je pokrenut da bi se spriječilo neprijatelja da prvi napadne.

Službena iranska novinska agencija IRNA piše da će se u sklopu vojne vježbe četiri dana raspoređivati rakete, protuzrakoplovno topništvo, radari i borbeni zrakoplovi.

'Ove vježbe imaju za cilj ojačati koordinaciju između vojske i Revolucionarne garde po pitanju ukupne pokrivenosti 'osjetljivih objekata', posebno onih nuklearnih', istaknula je agencija.

Vježbe imaju kodni naziv Sarollah; riječ je posuđena iz arapskog jezika, a znači 'Božja osveta'.