TEHERAN ODŠKRINUO VRATA

Iran spreman na razmjenu uranija s inozemstvom

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.12.2009 12:09
  • Objavljeno 29.12.2009 u 11:31
Nuklearka Bushehr

Nuklearka Bushehr

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Iran je spreman na mogućnost razmjene svog slabo obogaćenog uranija u inozemstvu, ali traži da se razmjena obavlja u etapama, rekao je u utorak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast na tjednoj konferenciji za novinare

TEHERAN - Iran je spreman na etapnu razmjenu goriva i izjavio je da to može biti prigoda da dvije strane uspostave povjerenje, rekao je Mehmanparast.

"Ako druga strana (skupina šest zemalja ) prihvati načelo, možemo razgovarati o drugim pojedinostima, posebice o mjestu razmjene. Neki su spominjali Japan, Brazil, Tursku ili otok Kiš (na jugu Irana)", dodao je.

Obogaćivanje uranija, za kojeg Teheran tvrdi da ga treba za istraživački medicinski reaktor je u središtu spora Irana i velikih sila koje strahuju da ga Iran želi proizvesti u vojne svrhe, iako to islamska republika uporno demantira.

Skupina šest zemlja (Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) koja pregovara s Iranom je tražila u listopadu od Teherana da joj isporuči 1.200 kilograma slabo obogaćenog uranija, što predstavlja oko 70 posto iranskih zaliha, koje bi se zatim obogatile na 20 posto u Rusiji i pretvorile u gorivo u Francuskoj.

Iran je odbacio taj prijedlog i predložio simultanu razmjenu goriva obogaćenih na 3,5 posto i 20 posto i zahtijevao da se to odvija u Iranu, što su šestorica odbila.

U četvrtak je iranski ministar vanjskih poslova Manučehr Motaki izjavio da je Iran spreman na razmjenu svog uranija u inozemstvu, npr. u Turskoj.

On je naveo da Iran može poslati 400 kg uranija obogaćenog na 3,5 posto u treću zemlju, Tursku ili neku drugu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi