TEKTONSKI POMAK

Iran spreman na kompromis oko obogaćivanja urana

16.10.2013 u 22:48

Bionic
Reading

Pregovori u Ženevi o iranskom nuklearnom programu donijeli su nadu da počinje 'nova faza u našim odnosima', rekao je novinarima iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif. Na pregovorima su bili predstavnici Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a: SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Kine i Rusije te Njemačke

Reakcija Bijele kuće

Prijedlog iranskih pregovarača pokazuje razinu ozbiljnosti i sadržaja koju SAD dosad nikada nije vidio, objavila je u srijedu Bijela kuća, čiji je glasnogovornik Jay Carney rekao je da je iranski prijedlog koristan, iako je upozorio da 'ne treba očekivati preokret preko noći'.

Sastanak u Ženevi uslijedio je manje od mjesec dana nakon telefonskog razgovora predsjednika Baracka Obame i Hasana Rohanija, što je bio kontakt na najvišoj razini između dviju zemalja u nekoliko posljednjih desetljeća.

'Smatramo iransku prezentaciju vrlo korisnom. Iranski prijedlog je novi prijedlog i na razini je kakvu dosad nikada nismo vidjeli', istaknuo je Carney odbivši iznijeti pojedinosti.

Diplomati kažu da je Iran pokazao spremnost da postupak obogaćivanja urana spusti na nižu razinu i dao naslutiti da je pripravan za kompromis kako bi se postigao sporazum što bi omogućio oporavak od teških gospodarskih sankcija.

'Nadam se da ćemo ispuniti zajedničke ciljeve. Pojedinosti su najteži dio', rekao je Zarif

Novi sastanak bit će organiziran u Ženevi 7. i 8. studenoga, kaže se u završnoj izjavi koja je objavljena u srijedu, nakon dva dana pregovora u Ženevi.

Šefica europske diplomacije Catherine Ashton pročitala je završnu izjavu novinarima i kazala da sudionici 'neće javno govoriti o pojedinostima' plana koji je izložio Iran.

Rekla je da su pregovori bili 'važni i okrenuti prema budućnosti'. 'Bio je to vrlo intenzivan i važan sastanak', kazala je.

Rusija je priopćila da 'nema razloga pljeskati' pregovorima te da su oni mogli završiti i boljim rezultatima. 'Rezultati su bolji' od onih u prošlom krugu pregovora, ali to ne jamči kasniji napredak. 'Nema razloga za pljesak. Mogli smo i bolje', rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague kazao je da se nada da će pregovori dovesti do 'konkretnih' rezultata, ali da Iran mora preuzeti inicijativu tijekom pregovora.

Nakon šestomjesečnog zastoja, Iran i svjetske sile okupile su se u utorak u Ženevi i obnovili pregovore kojima je cilj okončati dugogodišnji spor koji bi se mogao pretvoriti u novi rat na Bliskom istoku.

Obje strane najavljivale su kako ne očekuju nikakav prijelomni sporazum na ženevskom sastanku, prvom otkako je umjereni predsjednik Hasan Rohani izabran u lipnju obećavši prekid s politikom sukobljavanja kako bi olakšao međunarodnu izolaciju Irana.