SASTANAK U BEČU

Iran pregovara o obogaćivanju urana u inozemstvu

19.10.2009 u 14:13

Bionic
Reading

Iran od ponedjeljka u Beču, sjedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), pregovara sa Sjedinjenim Državama, Rusijom i Parizom o obogaćivanju urana u inozemstvu za svoje civilne potrebe što bi trebalo smiriti napetosti oko njegova nuklearnog programa

Teheran je prije početka pregovora u ponedjeljak ujutro u sjedištu agencije upozorio da bi u slučaju neuspjeha Iran počeo vlastitim sredstvima obogaćivati uran do 20 posto, citirala je iranska agencija IRNA svog predstavnika.

'Islamska Republika Iran nastavit će sama obogaćivati uran do 5 posto, no ako pregovori ne završe primjerenim rezultatima, nastavit ćemo raditi kako bismo postigli 20-postotno obogaćeni uran i nikad se nećemo odreći tog našeg prava', rekao je glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Širzadian.

Razgovori, koje u Beču iza zatvorenih vrata zajedno sa stručnjacima vode pri IAEA-i akreditirani veleposlanici četiriju zemalja, mogli bi trajati dva dana. Sudionici pregovora dogovorili su se o tome 1. listopada u Ženevi, i to pošto je proteklo 15 mjeseci bez ikakvih izravnih pregovora.

Prema dogovoru, Teheran bi isporučivao svoj uran obogaćen 5 posto trećoj zemlji koja bi mu isporučivala uran obogaćen 19,7 posto za iranski istraživački reaktor u Teheranu. Taj reaktor, koji je potpuno pod nadzorom IAEA-e, djeluje u medicinske svrhe.

Novi pregovori u Beču ključni su jer bi mogli dovesti do smirivanja napetosti oko iranskog nuklearnog programa koji je godinama izvor spora između Islamske Republike i Zapada. Iran tvrdi da je svrha njegova nuklearnog programa isključivo civilna, a Zapad ga sumnjiči da potajice nastoji razviti nuklearno oružje.

Četiri zemlje trebaju u Beču dogovoriti načine transfera slabo obogaćenog urana do tvornica u Rusiji i Francuskoj. Prema podacima IAEA-e, Iran je u svojoj tvornici u Natanzu uskladištio nekih 1500 kilograma urana.