ATENTAT NA SAUDIJSKOG VELEPOSLANIKA

Iran: Osuđujemo bilo koji oblik terorizma

17.10.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Povodom široke reakcije na američke osude Irana zbog pokušaja atentata na saudijskog ambasadora u Washingtonu, navodno preko iranskog državljanina koji ima i američko državljanstvo, kao i povodom reakcija u hrvatskim medijima na tu temu, Veleposlanstvo Islamske Republike Iran u Zagrebu ne samo da čvrsto odbacuje sve optužbe, nego ih smatra 'izmišljenim scenarijem i insinuacijama'

'Islamska Republika Iran osuđuje bilo koji oblik terorizma, kao i sve takve navode koje američki dužnosnici temelje na neprijateljskoj politici, a koju Amerika već dugo provodi prema Iranu', stoji u priopćenju Veleposlanstva Islamske Republike Iran u Zagrebu.

Veleposlanstvo također poručuje da smatra da je to 'igrokaz koji se odvija po posebnom scenariju, čiji je cilj stvaranje razdora između islamskih zemalja u regiji'.

'Iran, i sam žrtva terorizma, osuđuje bilo koji njegov oblik', navodi se u priopćenju.

'Čisti primjer tog terorizma bili su visoki iranski dužnosnici u prošlosti, a u zadnje dvije godine izvršeno je nekoliko atentata u kojima su ubijeni iranski nuklearni znanstvenici. Cilj ovakvih izmišljenih scenarija su skretanje pažnje javnosti s pravih problema, tj. unutarnjih problema Amerike, gdje se unutarnje nezadovoljstvo i demonstracije građana zbog loše gospodarske politike, pogrešne politike aktualne vlade i njihovih pogrešaka u Iraku i Afganistanu svakog dana povećavaju, ali su i pomoć cionističkom režimu da izađe iz izolacije s kojom je suočen u regiji i svijetu', stav je Veleposlanstva Islamske Republike Iran.

Naglašavaju da se odnosi Irana i Saudijske Arabije baziraju na međusobnom poštovanju te da 'ovakvi lažni navodi neće imati negativan utjecaj na svjetsko javno mnijenje' .

Islamska Republika Iran odlučno odbacuje 'takve insinuacije' koje se temelje na 'sumnjivom iskazu' jedne osobe i upozorava svjetsku javnost da 'ovakve izmišljotine imaju razorno djelovanje na mir i sigurnost u regiji i cijelom svijetu'.