fleksibilnost i politička volja

Iran: Nuklearne pregovore potkopava nevoljkost SAD-a da ukine sankcije

05.12.2021 u 13:33

Bionic
Reading

Nevoljkost SAD-a da ukine sve sankcije nad Iranom najveći je izazov u pokušaju oživljavanja nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila, rekao je u nedjelju dužnosnik ministarstva vanjskih poslova te bliskoistočne zemlje

Neizravni razgovori Washingtona i Teherana o sporazumu stali su u petak, a obje strane su objavile da će se nastaviti idući tjedan. Zapadni dužnosnici tvrde da Islamska republika ima pretjerane zahtjeve.

„Sad je jasno da je nevoljkost Washingtona da u potpunosti odustane od sankcija glavni izazov za napredak pregovora“, rekao je neimenovani dužnosnik ministarstva za iransku novinsku agenciju Tasnim.

„Smatramo da je dogovor nadohvat ruke ako američka vlada odustane od svoje kampanje maksimalnog pritiska, a europske strane u pregovorima pokažu ozbiljnu fleksibilnost i političku volju“.

Iran i svjetske sile započeli su pregovore u travnju kako bi pokušali postići da Washington i Teheran ponovno poštuju odrednice sporazuma iz 2015. kojim su ukinute sankcije nad Iranom u zamjenu za ograničavanje njegovih nuklearnih kapaciteta.

Bivši američki predsjednik Donald Trump napustio je dogovor prije tri godine. Godinu dana nakon vraćanja strogih američkih sankcija Teheran je počeo postepeno kršiti i ograničenja nuklearnog programa.

Novi krug razgovora stao je u lipnju, nakon što je iranski predsjednik postao antizapadni tvrdolinijaš Ebrahim Raisi. Iran želi ukidanje svih američkih sankcija.