AMERIČKI OBAVJEŠTAJCI

Iran je odustao od nuklearnog oružja

Iran nuklearni program Mahmud Ahmadinedžad

Iran nuklearni program Mahmud Ahmadinedžad

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Posljednje procjene obavještajnih agencija SAD-a potvrđuju analize iz 2007. da je Iran napustio program nuklearnog oružja, javlja Al Jazeera Balkans

Kako prenosi Al Jazeera Balkans, američki obavještajni analitičari i dalje vjeruju da ne postoje čvrsti dokazi da je Iran odlučio napraviti nuklearnu bombu, piše New York Times.

Pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, list navodi da se posljednje procjene američkih obavještajnih agencija potpuno poklapaju s nalazima obavještajaca iz 2007. godine o tome da je Iran napustio program nuklearnog oružja.

Dužnosnici su rekli da je procjena u velikoj mjeri dobila potvrdu i u Nacionalnoj obavještajnoj procjeni 2010. godine u kojoj je iznesen jedinstven stav 16 američkih obavještajnih agencija.

Vojna dimenzija

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je ranije na 'ozbiljnu zabrinutost zbog moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa', prenosi AFP.

U izvještaju New York Timesa navodi se da ne postoji spor između američkih, izraelskih i europskih obavještajnih službenika oko toga da Iran obogaćuje uran i da razvija neku infrastrukturu da postane nuklearna sila.

Međutim, Centralna obavještajna agencija (CIA) i druge organizacije vjeruju da Iran treba odlučiti hoće li nastaviti paralelni program za razvijanje nuklearne bojeve glave - za koji one vjeruju da je prekinut 2003. godine, navodi američki dnevni list.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je u petak navečer da Iran treba objasniti gdje se nalazi mala količina urana koja je nestala s jednog mjesta istraživanja.

Eksperti tvrde da je količina urana premala da bi se koristila za pravljenje bombe, ali da bi se mogla koristiti u svrhu testova nuklearnog oružja.

Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost da se ovaj uran koristi u svrhu istraživanja povezanih s nuklearnim oružjem, prenosi Reuters.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi