ZAPOVJEDNIK ČUVARA REVOLUCIJE

Iran dobio novog ministra za naftu

03.08.2011 u 17:34

Bionic
Reading

Iranski parlament potvrdio je u srijedu Rostama Kasemija, kandidata predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, za ministra za naftu i tako zadužio vojnog zapovjednika koji je pod međunarodnim sankcijama za nadzor proizvodnje nafte u zemlji koja je peti najveći izvoznik te sirovine u svijetu

Velika većina, 216 od 246 nazočnih zastupnika, glasovalo je za Kasemija, zapovjednika Čuvara revolucije, što je rijedak Ahamdinedžadov uspjeh, budući da je posljednjih mjeseci izložen oštrim kritikama u parlamentu.

Kasemi, glavni zapovjednik gospodarskog holdinga Čuvara revolucije Katama al-Anbya, jedna je od osoba pod sankcijama SAD-a, Europske unije i Australije zbog upletenosti u sporne iranske nuklearne i balističke programe.

Nakon imenovanja, Kasemi je najavio da namjerava povećati ulogu Čuvara revolucije u razvoju naftne i plinske industrije Irana, drugog proizvođača u sklopu OPEC-a.

Nafta Iranu donosi 80 posto izvora deviza. Ta je zemlja druga u svijetu i po rezervama prirodnog plina, koje su uglavnom neiskorištene.

Gospodarski holding Čuvara revolucije, zajedno sa svojim glavnim podružnicama, na popisu je iranskih institucija pod UN-ovim sankcijama, koje je Zapad 2010. pojačao strogim embargom.