ZA OPSKRBU SIRIJE

Irak opovrgava da Iran koristi njegov zračni prostor

20.09.2012 u 15:44

Bionic
Reading

Irak je opovrgnuo u četvrtak izvješće jedne zapadne obavještajne službe da je Iran koristio irački zračni prostor za opskrbu snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada oružjem i vojnim osobljem

Također je bilo rečeno da je opskrbu oružjem organizirala iranska Revolucionarna garda. Iako optužbe da je Irak dopustio Iranu da šalje oružje Siriji nisu nove, u izvješću se navodi da je razmjer takvih pošiljki puno veći nego što je poznato javnosti zahvaljujući sporazumu između visokih iračkih i iranskih dužnosnika.

U izvješću se također navodi da Iran šalje kamione kopnenim putem preko Iraka za Siriju.

'Irak je potvrdio da nikada neće biti uključen, niti će pomagati ni dopustiti bilo kakve pošiljke kroz svoj zračni prostor ili kopnenim putem za Siriju', rekao je glasnogovornik iračke vlade Ali al-Dabagh za Reuters.

On je rekao da je Irak 'spreman biti dio regionalnih i međunarodnih napora ili mjera za zaustavljanje pošiljki opreme ili ljudstva objema stranama u Siriji'.

Odbjegli irački potpredsjednik Tarik al Hašemi rekao je u nedjelju da Iran koristi irački zračni prostor za opskrbu Asadovih snaga, a da su tisuće boraca iračkih milicija su prešle granicu kako bi pomogli Siriji.