STIŽU BRANITELJI

Invalidi blokirali Savsku, traže smjenu Matića i Glavaševića

20.10.2014 u 15:53

Bionic
Reading

Stotinjak branitelja iz Domovinskog rata, mahom članova Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, blokirali su jutros Savsku cestu u Zagrebu, a najavljuju da će pred zgradom Ministarstva branitelja ostati do ispunjenja zahtjeva: smjene ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika ministra Bojana Glavaševića

'Zadovoljni smo što nam podršku daju branitelji iz cijele Hrvatske, koji su na putu prema Zagrebu; krenuli su spontano kad su čuli da prosvjedujemo. Ostajemo ovdje do ispunjenja zahtjeva', rekao je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida, za tportal.

Na pitanje hoće li ondje i prenoćiti, Glogoški je ponovio da će pred zgradom Ministarstva branitelja ostati do ispunjenja zahtjeva. Savsku cestu blokirali su desetak minuta, nakon čega su se povukli na pločnik i omogućili neometano odvijanje automobilskog i tramvajskog prometa. 

Prosvjednicima iz te udruge u međuvremenu su se pridružili članovi Hvidre, Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, veterani Specijalne policije i još nekih gardijskih brigada.

'Hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji postavili su danas zahtjev predsjedniku Vlade RH Zoranu Milanoviću od kojeg traže smjenu ministra u Vladi RH Predraga Matića, zamjenice ministra branitelja Vesne Nađ i pomoćnika ministra branitelja za stambeno zbrinjavanje Bojana Glavaševića zbog nebrige za sve branitelje i članove njihovih obitelji', poručio je Glogoški.


Đuro Glogoški sastao se jutros s ministrom Matićem i njegovom zamjenicom Vesnom Nađ zbog nedavne sporne izjave Bojana Glavaševića kojom je taj pomoćnik ministra navodno izjednačio žrtvu i agresora.

Podsjetimo, Glavašević je rekao da među hrvatskim braniteljima koji su pobijedili u ratu i imaju brojna prava postoji niz slučajeva oboljelih od PTSP-a i malignih bolesti, dok kod pripadnika srpskih postrojbi, koje su izgubile rat i nemaju sličnih prava, nema ni pojave PTSP-a.

Branitelji prosvjeduju i zbog toga toga što najteži ratni vojni invalidi nemaju primjerenu zdravstvenu skrb, već na liječenje i operacije čekaju mjesecima.