gospodar rata

Institut za rat: Šef Wagner grupe želi legalizirati svoju paravojsku i tako potkopava Putina

21.12.2022 u 09:47

Bionic
Reading

Institut za ratne studije (ISW) objavio je novu redovnu analizu rata u Ukrajini u kojoj su se fokusirali na aktivnosti Jevgenija Prigožina, vlasnika i financijera Wagner grupe, za kojeg navode da potkopava ruskog predsjednika Vladimira Putina

Prigožin je potkopao Putina, vjerojatno nenamjerno, unutar ruskog informacijskog prostora pokušavajući ojačati njegov položaj u kontekstu posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog prvoj crti bojišnice u Bahmutu. Prigožin je objavio niz videozapisa u kojima tvrdi da je stigao na bojišnicu blizu Bahmuta kako bi razgovarao sa Zelenskim o kontroli teritorija u tom području. Prigožinove 'ponude' za pregovore sa Zelenskim nisu ni ozbiljne ni mjerodavne jer on ne obnaša nikakvu službenu funkciju u Rusiji. Prigožin se, međutim, i dalje predstavlja kao istaknuta politička i vojna osoba u toj državi.

Takvi farsični komentari vjerojatno su odgovor na opetovane ponude Zelenskog da pregovara izravno s Putinom nakon što Rusija povuče svoje snage iz Ukrajine. Prigožinovo pojavljivanje na bojišnici dodatno slabi Putinovu prezentaciju sebe kao ratnog vođe, jer ruski predsjednik nije posjetio teritorije pod ruskom okupacijom, a kamoli da je bio igdje blizu prve linije bojišnice. Korisnici društvenih mreža razotkrili su i to da ruski ministar obrane Sergej Šojgu zapravo nije posjetio bojišnicu 17. prosinca - kako je tvrdio - geolocirajući videozapise koje je rusko ministarstvo obrane objavilo o njegovom putovanju u Armjansk na Krimu.

Prigožin nije izravno kritizirao Putina zbog njegove nemogućnosti da se izravno obrati Zelenskom ili dođe na prvu crtu bojišnice. Međutim njegovi i posjeti Zelenskog prvim linijama bojišnice umanjuju Putinov ugled kao vrhovnog zapovjednika koji upravlja vojskom u ratu.

Napori Kremlja da poboljša ugled ruskog ministarstva obrane možda su potaknuli Prigožina da udvostruči napore da legalizira Wagner u Rusiji. Ruski državni medij RT – vjerojatno povezan s Wagnerom – objavio je 10-minutni izvještaj o toj grupi, opisujući Prigožinovo osnivanje paravojne organizacije kao pokušaj podrške 'ruskim interesima' i obrane 'ruskog svijeta'.

Takav prikaz sugerira da Prigožin pokušava osloboditi Wagner plaćeničke stigme i umjesto toga uvesti skupinu kao legitimnu rusku vojnu formaciju koja podržava nacionalne interese. Privatne vojne tvrtke poput Wagnera u Rusiji su ilegalne. Izvještaj RT-a također je potvrdio dugogodišnju procjenu ISW-a da Prigožin strateški povećava svoj utjecaj na ruski internet, ističući da je novootvoreni Wagnerov centar u Sankt Peterburgu radni prostor za 'domoljubne' medijske kuće i blogere koji se odupiru informacijskom ratu protiv Rusije.

  • +17
Centar Wagner grupe u Sankt Peterburgu Izvor: Profimedia / Autor: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Prigožin će vjerojatno nastaviti svoje napore na centriranju sebe i Wagnera u Rusiji promovirajući se na Telegramu i u drugim medijima, što bi moglo dodatno umanjiti pokušaje Kremlja da minimizira kritike svog vodstva.

Kremlj će vjerojatno nastaviti s naporima da prikaže Putina i rusko ministarstvo obrane kao učinkovite vođe u ratu u Ukrajini. Putin će tako vjerojatno održati sastanak uprave ruskog ministarstva obrane kako bi rusku vojsku predstavio kao organiziranu i moćnu borbenu silu te pokazao da njegova kontrola nad tom silom ostaje neupitna unatoč njenim izraženim vojnim neuspjesima u invaziji na Ukrajinu.