PRIJAVIO RAMLJAKA I DALIĆ

Institucije rade na tužbama Ivice Todorića: Evo kako stoji na Ustavnom sudu, a kako na DORH-u

25.02.2018 u 13:57

Bionic
Reading

Ustavni sud tvrdi da intenzivno radi na zahtjevima za ocjenu ustavnosti Lex Agrokora - koje su im uputili odvjetnici u ime Ivice Todorića te mali dioničari. U isto vrijeme Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo radi na kaznenim prijavama koj je Ivica Todorić podnio protiv Ante Ramljaka i Martine Dalić

Na upit N1, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović istaknuo je kako su oba zahtjeva već proslijeđena Vladi RH na očitovanje.

'Očekujemo da će se vlada očitovati u primjerenom roku, prikupljamo znanstvena mišljenja,eu praksu,propise i ja se nadam da ćemo do ljeta , prije isteka roka za nagodbu mi posao dovršiti', izjavio je Miroslav Šeparović.

A Agrokorom se ne bave samo domaće institucije i sudovi. Od Europske komisije odvjetnici Ivice Todrića su zatražili i ocjenu usklađenosti s europskim zakonodavstvom. Odgovor čekaju, kao što i hrvatsko pravosuđe čeka na odluku bitanskih kolega koje u travnju odlučuju o Todorićevom izručenju.

DORH o Todorićevim prijavama

Odvjetnici Ivice Todorića su pak podnijeli nekoliko kaznenih prijava protiv Martine Dalić i Ante Ramljaka. Posljednja prijava usmjerena je, kako kažu, na Ramljakove manipulacije revizorskim izvješčima. Ranije su prijavljivali i ulazak Knightheada u Agrokor te aferu sa savjetnicima. Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo je, međutim, potvrdilo je za N1 da na njihovoj provjeri rade, ali ne odgovaraju precizno u kojoj su fazi.

  • +14
Ante Ramljak i Martina Dalić na Odboru za gospodarstvo Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Nadležno državno odvjetništvo poduzima potrebne radnje predviđene Zakonom o državnom odvjetništvu i Zakonom o kaznenom postupku radi provjera navoda iz prijava te donošenja državnoodvjetničke odluke, a o pojedinostima postupanja ne možemo govoriti s obzirom na zakonska ograničenja.'

Ugovor tvrtke Texo Managmet u kojoj je Ramljak nekad radio, potpisan s tvrtkom AlixPartners za savjetovanje o restrukturiranje Agrokora koji nosi visoke premije pak već neko vrijeme propituje cijela javnost, a sam Ramljak je rekao da ih je angažirao jer im je vjerovao i jer nije imao mnogo vremena, no da danas to vidi kao pogrešku.

  • +75
Ivica Todorić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL