KEMIJSKI NAPAD U SIRIJI

Inspektori u luksuznom hotelu čekaju dopuštenje da izađu na teren

23.08.2013 u 12:19

Bionic
Reading

Što duže vremena međunarodni inspektori u luksuznom hotelu u Damasku čekaju dopuštenje da obiđu mjesto navodnog kemijskog napada u Siriji, to su manje šanse da će moći istražiti što se doista dogodilo

Navodni napad bojnim otrovom u kojem su poginule stotine ljudi dogodio se samo tri dana nakon što je tim UN-ovih stručnjaka za kemijsko oružje stigao u Siriju. No, zbog njihova ograničenoga mandata dosad nisu mogli otići na mjesto napada, koja se nalazi nedaleko od hotela u kojem borave.

'Nas se truje bojnim otrovima dok oni sjede i piju kavu u hotelu', rekla je Bara Abdelrahman, aktivistica u jednom od predgrađa Damaska koje su, prema pobunjenicima, vladine snage u srijedu u zoru zasule raketama punjenima bojnim otrovom usmrtivši stotine ljudi.

Sirijska vlada odbacuje optužbe za masovno ubojstvo, najsmrtonosniji incident tijekom dvogodišnjeg građanskog rata u Siriji i najteži kemijski napad otkako je Sadam Husein plinom ubio tisuće iračkih Kurda 1988.

UN je od sirijskog predsjednika Bašara al-Asada zatražio da dopusti inspektorima pristup tome području, a glavni tajnik Svjetske organizacije Ban Ki-moon istaknuo da napad treba istražiti 'bez odgađanja'.

Bivši inspektori kažu da je dragocjena svaka minuta. 'Što više vremena prođe, to će napadačima biti lakše skriti sve tragove', rekao je Demetrius Perricos koji je nekoć vodio UN-ove inspektore u Iraku.

Ako je napad u Siriji kemijski, UN će reagirati