NEPLAĆANJE ODRŽAVANJA

Ingra zatvorila Arenu Zagreb

03.01.2011 u 21:57

Bionic
Reading

Ingra je s prvim danom 2011. zatvorila vrata najveće sportske dvorane u Hrvatskoj Arene Zagreb zbog neplaćanja ugovorenog održavanja dvorane od Grada Zagreba i države za 2010. godinu

Podsjetimo, iz Ingre već nekoliko mjeseci upozoravaju kako su Grad i država u 2010. za održavanje uplatili tek 2,2 milijuna kuna (300 tisuća eura) te da  još duguju 6,7 milijuna.

Da je Arena stavljena u hladni pogon, potvrdio je i njezin direktor Tomislav Pervan koji svoj posao trenutačno ne obavlja u njoj. Pervan je također izrazio nadu da će se naći zajedničko rješenje, jer bi u suprotnom svi događaji koji su zacrtani bili dovedeni u pitanje.

Iako su bivši premijer Ivo Sanader i gradonačelnik Milan Bandić tvrdili da će Grad i država za Arenu kroz 28 godina izdvojiti 210 milijuna eura, sasvim je jasno da će ta svota, ako dvorana bude u pogonu, biti puno viša. Naime, prema njihovim tvrdnjama od prije tri godine, za Arenu se treba izdvajati sedam i pol milijuna eura godišnje (7,2 milijuna za godišnju ratu plus 300.000 za održavanje) te bi ona nakon 28 godina prešla iz privatnih u javne ruke.

Međutim, kako se naknadno ispostavilo, 300 tisuća je bila dogovorena svota samo za 2009. godinu, odnosno prvu godinu rada dvorane ili u slučaju da je u hladnom pogonu. Drugim riječima, što više ljudi prodefilira kroz dvoranu i što je ona starija, njezino održavanje je skuplje.

Iz Ingre su, kako smo prije nekoliko tjedana o tome pisali, kazali kako je u veljači 2010. potpisana procjena troškova, ne navodeći tko ju je potpisao, za 2010. u visini od 8,9 milijuna kuna te da se do te svote došle nakon dva mjeseca pregovaranja kada je inicijalni iznos s početnih 11 milijuna kuna usuglašen od svih ugovornih strana na 8,9 milijuna.