TKO GUBI TUŽBAMA?

Ina je osuđena na polako propadanje

12.09.2014 u 21:54

Bionic
Reading

Dugi, mučni i neuspješni pregovori hrvatske vlade s MOL-om oko upravljačkih prava u Ini završili su s dvije sudske tužbe. Hrvatska je MOL tužila arbitražnom sudu u Parizu, a MOL Hrvatsku međunarodnom sudu za zaštitu ulaganja u Washingtonu. Razlozi su različiti, postupci će biti dugotrajni i skupi, a tko najviše gubi?

MOL-ova tužba odgovor je na nedavnu tužbu Vlade RH. Oba su postupka logičan slijed nakon propalih višemjesečnih pregovora u Zagrebu oko upravljačkih prava, neispunjavanja odredbi iz ugovora i drugih nesuglasica. Sukobljene strane nemaju komentara.


Ljubo Jurčić, potpisnik originalnog Inina ugovora s MOL-om, smatra da će se posljedice dvaju sudskih sporova prelomiti na Ini. 'Firma neće ulagati u razvoj budući da nema dogovora između dioničara, izgubit će tržište, profitabilnost jer ne ulaže u tehnologiju, unapređivanje poslovanja i tako dalje, kazao je za Dnevnik HTV-a

Nije poznato koliko će oba spora trajati. Spominje se rok od dvije godine, ali s obzirom na to da se radi o kompleksnim pitanjima, stručnjaci smatraju da bi mogli trajati i dulje.