AKVIZICIJA NA ISTOKU

IN2 kupio softversku tvrtku u Srbiji

16.04.2014 u 13:02

Bionic
Reading

Jedna od vodećih softverskih grupacija u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, IN2, kupila je softversku tvrtku Actavia u Srbiji, specijaliziranu za rješenja Microsoft Dynamics. Tim ulaganjem IN2 jača poslovanje na tržištu Srbije gdje je već sedam godina prisutan tvrtkom IN2 u Beogradu. Preuzimanje beogradske tvrtke je ujedno i početak ambicioznog investicijskog ciklusa za 2014. godinu, poručili su danas iz IN2 na konferenciji za medije

Pozitivne projekcije zasnivaju se na dobrim poslovnim rezultatima iz 2013. godine, u kojoj je IN2 grupa ostvarila 167 milijuna kuna prihoda, što je porast od 14 posto u odnosu na 2012. godinu. Grupa je ostvarila i operativnu dobit od 22,5 milijuna kuna, što je za 65 posto više u usporedbi s 2012. godinom.

U 2013. IN2 grupa je uložila 10 milijuna kuna u postojeći softver, razvoj novih proizvoda, razvoj infrastrukture i nove tehnologije, kao i u razvoj infrastrukture za preuzimanje IT odjela drugih društava, kojima to nije 'core business'. Ukupno ulaganje je za 25 posto veće u odnosu na 2012. godinu.

Tijekom 2013. IN2 grupa povećala je i broj zaposlenih na 425, što je 5,2 posto više u odnosu na 2012. godinu. Rast se nastavio i u 2014. godini te IN2 grupa sada već ima 456 zaposlenih, a do kraja ove godine planiraju dodatna zapošljavanja.

'Ove godine planiramo premašiti brojku od 500 zaposlenih. Očekujemo i daljnji rast prihoda u Hrvatskoj i regiji, planiramo nastaviti s investicijama u zaposlenike, njihove kompetencije, ali i u zadovoljstvo i to je primarna zadaća naših ulaganja. Također, nastavit ćemo sa započetim ulaganjima u unapređenje naših proizvoda za sektore financija i zdravstva te u tržište i nove akvizicije. Želimo ostvariti barem još jednu akviziciju u ovoj godini, ali i ostvariti novo partnerstvo i širenje portfelja usluga s novim tehnologijama, kako bismo bili ukorak sa svjetskim trendovima. Ukupna planirana vrijednost investicija za ovu godinu je 15 milijuna kuna', istaknuo je Ante Mandić, predsjednik Uprave IN2.

Ulaganje u zaposlene bio je primarni fokus, o čemu svjedoči i činjenica da su u prošloj godini rasli troškovi plaća i ostali troškovi zaposlenika, dok su svi ostali troškovi poslovanja smanjeni racionalnim upravljanjem i strukturnim promjenama.

Najbrže rastući sektori IN2 grupe, zdravstvo te IT sigurnost i forenzika preuzimaju sve veći udio u poslovanju. Ipak, javni sektor je zadržao još uvijek najveći udio u ukupnim prihodima grupe, a slijede ga sektori financija i gospodarstva. Također, svi segmenti poslovanja grupe su ostvarili rast tijekom 2013. godine.

Vodeća tvrtka u grupi, IN2 u Zagrebu je 2013. godinu završila s prihodom od 124 milijuna kuna ili porastom od 10,4 posto te operativnom dobiti od 13,8 milijuna kuna, odnosno povećanjem od 48 posto u odnosu na 2012. godinu. Iako je to još uvijek razmjerno niska operativna dobit u odnosu na IT industriju razvijenih zemalja, iz IN2 su poručili kako su zadovoljni ostvarenim rezultatom jer im je omogućio daljnje ulaganje i razvoj u novim segmentima tržišta.

Osim toga, dobre rezultate su potvrdile i nagrade u području e-Zdravstva za sustave e-Liste čekanja i e-Naručivanje. U ožujku 2013. IN2 je dobio 'European IT & Software Excellence Award' u kategoriji rješenja godine za javni sektor među 64 prijavljene tvrtke, a u svibnju 2013. globalnu nagradu 'Microsoft Partner of the Year Award' u kategoriji Javni sektor – zdravstvo kao jedina tvrtka dosad u Hrvatskoj, u konkurenciji tri tisuće prijava iz 106 država.

sve osim nogometa

Učitavanje...