STOP PROIZVODNJI KRVNIH DERIVATA

Imunološki zavod pred stečajem!

Bionic
Reading

Ukoliko Vlada u roku od 15 dana ne pronađe 75 milijuna kuna, Imunološki zavod najvjerojatnije će u stečaj. Naime, Zavod je nedavno odlukom Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ostao bez dozvole za proizvodnju krvnih derivata i bakterijskog cjepiva, a od proizvodnje virusnih cjepiva ne može preživjeti

Vlada će, kako piše Glas Slavonije, do kraja kolovoza pokušati pronaći rješenje za opstanak ove tvrtke. Na sastanku održanom u Vladi, upravi Imunološkog zavoda obećana je pomoć u pronalaženju prostora u državnom vlasništvu u koji bi Zavod preselio proizvodni pogon te u uređenju tog prostora i dokapitalizaciji tvrtke, potvrdio je Davorin Gajnik, direktor Imunološkog zavoda.

Za preseljenje proizvodnje potreban je prostor od 2.000 četvornih metara, koji treba posebno urediti i opremiti da bi udovoljio strogoj regulativi u području proizvodnje lijekova i mogao konkurirati za dobivanje proizvodne dozvole.

No i za taj posao trebat će godinu dana, potvrdio je Gajnik za HRT, dodavši da Vlada, kako bi se uopće nešto pokrenulo, u roku od 15 dana Imunološkom zavodu mora dati 75 milijuna kuna.

Gajnik je potvrdio da zasad otpuštanja radnika neće biti jer imaju osigurane plaće za sljedećih četiri do pet mjeseci, no ukoliko se nešto odmah ne pokrene, Gajnik će u sljedeća tri tjedna podnijeti zahtjev za stečaj.

'Godine nebrige došle su sada na naplatu. Imunološki zavod još je 1998. godine izgubio licencu Svjetske zdravstvene organizacije za izvoz cjepiva, a nije se poduzelo ništa, ili jest, a rezultat je bio nikakav', kazao je Gajnik za Glas Slavonije.

Imunološki zavod dodatno je dotukla vijest da im je HALMED ukinuo dozvolu za proizvodnju krvnih derivata. Naime, kako je Gajnik pojasnio za HRT, Imunološki zavod već godinama ne ispunjava sve uvjete i to je sada kulminiralo.

'Dozvolu za proizvodnju krvnih derivata nismo dobili zbog sterilnosti prostora. Prema pravilnicima, proizvodni prostori moraju biti sterilni, a oni su u derutnom stanju. Bez proizvodnje krvnih derivata mi nećemo uspjeti', kazao je Gajnik

Zasad, kazao je, zdravlje građana nije ugroženo iako Imunološki zavod svojim proizvodima pokriva 80 posto potreba Hrvatske.

'Gubitak dozvole ne znači previše, osim što će porezni obveznici, odnosno HZZO derivate morati platiti dvostruko više kod konkurencije', kazao je Gajnik.