ZABRINJAVAJUĆI POKAZATELJI

Imunolog Trobonjača o delta soju: Brine nas to da Pfizerovo cjepivo možda ne štiti u onoj razini koju smo očekivali

08.07.2021 u 09:06

Bionic
Reading

Riječki imunolog Zlatko Trobonjača analizirao je za HRT aktualnu epidemiološku situaciju, konstatirajući da brojevi novooboljelih trenutno nisu veliki, a cilj je da tako i ostane. 'Problem je to što u nekim zemljama koje su prošle treći val slično kao i Hrvatska sada svjedočimo ponovnom širenju epidemije zbog dolaska visokozaraznog delta soja. Potrebna je razina od preko 85 posto kolektivne imunosti da bi se zaustavilo njegovo širenje - što mi nemamo', rekao je gostujući u emisiji 'Dobro jutro Hrvatska'

Cijepljenost u Rijeci relativno je visoka, s obzirom na južnije županije, u kojima je situacija s cijepljenjem nešto lošija, ustanovio je Trobonjača za HRT.

Osvrćući se na situaciju u Izraelu, u kojem je cijepljenost velika, a ipak se širi delta soj, napomenuo je da su informacije iz te zemlje zabrinjavajuće jer je prisutan skok novoinficiranih bez obzira što je gotovo 60 posto populacije cijepljeno s obje doze.

'Interesantno je što se tiče delta soja to da je preko 50 posto novoinficiranih cijepljeno Pfizerovim cjepivom. Ti podaci brinu u smislu da nas možda Pfizerovo cjepivo ne štiti u onoj razini koju smo očekivali, a to znači blizu 90 posto. Prema podacima iz Izraela, čini se da je to nešto manje, možda preko 60 ili 65 posto. Ako je tako, onda možemo očekivati i kod nas, bez obzira na to što imamo blizu 50 posto cijepljenih barem prvom dozom i dobar postotak onih koji su preboljeli bolest, širenje delta soja', istaknuo je imunolog.

Trenutno je u svijetu preko 2000 sojeva koronavirusa

Na pitanje koliko sojeva možemo očekivati, rekao je kako to ne može nitko predvidjeti te da je trenutno u svijetu preko 2000 sojeva s obzirom na mutacije.

  • +16
U Domu sportova cijepljenje bez naručivanja Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

'Delta soj ima 15 ili 18 mutacija, ali ima četiri ključne mutacije koje se nalaze u genomu što kodira protein šiljka i koji mu daje veliku infektivnost i imunoevazivnost. Nisu sve mutacije jednake. Neke mogu biti tihe, a neke su ozbiljne, kao brazilski ili južnoafrički soj.'

Komentirao je i podatak da se ne žele cijepiti ni medicinski djelatnici.

'To nije dobro i ne ulijeva povjerenje ljudima. Moramo svojim primjerom dati ljudima znak da se cijepe. Epidemije ćemo se riješiti na dva načina - cijepljenjem ili preboljenjem. Ja preporučujem cijepljenje. Cjepiva su učinkovita, preveniraju teške oblike bolesti, a i pokazuju mali broj neželjenih nuspojava.'

Na pitanje hoće li biti potrebno primiti treću dozu rekao je da će to ovisiti o situaciji na terenu.

'Ako bude epidemije, možda ćemo se trebati docijepiti trećom dozom, a ako je ne bude - onda nećemo. Ovisi i o mutaciji virusa koja će se proširiti, jer ako se prošiti neka nova mutacija koju ovo cjepivo neće neutralizirati, onda ćemo se morati cijepiti', rekao je Trobonjača za 'Dobro jutro, Hrvatska', dodavši kako iz Pfizera dolaze informacija da bi se ljudi unutar 12 mjeseci trebali docijepiti.

Razgovor s imunologom Trobonjačom možete pogledati ovdje.