MASOVNA ZARAZA U SLOVENIJI

Žarište u bliskom susjedstvu: Maturanti iz Španjolske donijeli delta soj korone, zasad 50 zaraženih i 334 rizična kontakta

07.07.2021 u 15:29

Bionic
Reading

Slovenski Nacionalni institut za javno zdravstvo (NIJZ) izvijestio je o velikom broju pozitivnih ishoda brzih antigenskih testova nakon maturalnog putovanja učenika iz Novog Mesta u španjolski Lloret de Mar, zbog čega je regija Dolenjska u neposrednom hrvatskom susjedstvu iznenada postala rizična

Skupina od 334 maturanta, uglavnom iz dolenjske regije, vratila se u subotu s maturalnog putovanja. Putovali su autobusom iz Slovenije u Španjolsku i natrag, dok su se neki od njih vratili zrakoplovom iz Barcelone u Veneciju.

Tijekom ponedjeljka i utorka zaraza je laboratorijski potvrđena kod 50 učenika, a epidemiolozi su do sad prikupili informacije o 334 visokorizična kontakta, izvijestili su iz NIJZ-a.

NIJZ također navodi da su s terena dobili informaciju da maturanti nisu obaviješteni o izbijanju žarišta od organizatora maturalnog putovanja.

Iz instituta apeliraju na sve mlade i odrasle putnike da se u potpunosti cijepe prije odlaska na putovanje, te da poštuju epidemiološke mjere u zemljama u koje putuju.

  • +21
Zagrebački maturanti na Bundeku Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX