MALI, SREDNJI I VISOKI RIZIK

Imate tri tjedna: Odlučite gdje će ulagati vaš mirovinski fond

17.07.2014 u 09:42

Bionic
Reading

Možda niste znali, ali ostalo vam je još manje od tri tjedna da izaberete jedan od tri modela upravljanja vašom mirovinskom štednjom. Ukoliko to ne učinite do 7. kolovoza, vaš mirovinski fond automatski će vas rasporediti u srednju kategoriju prema rizičnosti ulaganja

Prema podacima REGOS-a do 17. srpnja zahtjev za odabir potportfelja predalo je samo 586 osiguranika. Ovako slab odaziv svjedoči o lošemtajmingu cijele operacije, ali i niskoj svijesti hrvatskih građana o drugom mirovinskom stupu i svojevrsnoj apatiji u pogledu financijske budućnosti.

Uvođenjem potportfelja obvezni mirovinski fondovi omogućili su osiguranicima izbor ulagačkog miksa primjerenog individualnoj sklonosti prema riziku. Oni koji su spremni preuzeti veći rizik očekujući viši prinos izabrat ćete kategoriju A, tko želi potpunu sigurnost uz niži prinos opredijelit će se za kategoriju C, a za sve koji su 'negdje u sredini' izbor je potportfelj B.

Prosječna zarada fondova 5,65 posto

Od početka rada 2002. četiri obvezna mirovinska fonda u prosjeku su ostvarili godišnji prinos od 5,65 posto. Dosad je najuspješniji AZ Fond s prosječnim godišnjim prinosom od 5,86 posto. Osjetno bolji od ukupnog prosjeka je i fond Erste plavi (+5,79 posto). Na trećem mjestu, malo iznad prosjeka je Raiffeisen (+5,68 posto), a najslabije rezultate je ostvario fond PBZ Croatia osiguranje s dugoročnom godišnjom zaradom od 4,89 posto.
Trenutno je najveći dio kapitala 'mirovinaca' plasiran u domaće državne obveznice, a zakonskim izmjenama otvoren im je put za snažniji iskorak prema dionicama.

Vodeći se pravilima dugoročnog investicijskog planiranja potportfelji su prilagođeni ljudima različite životne dobi. Za mlađe osobe preporučuje se potporfelj A koji podrazumijeva agresivniji investicijski pristup. Kako je pred mladima dugačko razdoblje štednje mogu bez većih šokova podnijeti izmjene investicijskih ciklusa. Stoga je poželjno da im je veći dio portfelja u dionicama koje dugoročno nose najviši prinos.

Osobe u srednjim godinama trebale bi smanjivati rizični dio portfelja, a povećavati udio portfelja u sigurnijim instrumentima sa stalnim prinosom. Stoga je za njih primjeren potportfelj B koji predviđa mješoviti sastav imovine – minimalno 50 posto obveznica, a maksimalno 35 posto dionica.

Za osiguranike koji su se približili mirovini najbolje rješenje je potportfelj C koji najmanje 70 posto imovine drži u obveznicama, a ulaganje u dionice nije dopušteno. Zakonom je propisano da osiguranicima kojima je ostalo manje od pet godina do ispunjavanja uvjeta za starosnu mirovinu štednja automatski prebacuje u potportfelj C kako bi se spriječilo da mogući negativni trendovi na tržištu značajnije naruše dotad ostvareni prinos. Također, osiguranici kojima je ostalo manje od 10 godina do mirovine mogu izabrati potportfelj A.

Obvezni mirovinski fondovi u svibnju su svim članovima poslali obavijest s pozivom na odabir kategorije potportfelja, a zadnji je rok za predbilježbe, koje se primaju u poslovnicama FINA-e, 7. kolovoza 2014.

Dva tjedna nakon isteka roka mirovinska društva moraju formirati nove kategorije fondova (A, B i C), s tim da članovi koji se ne izjasne o potportfelju automatski postaju članovi obveznih mirovinskih fondova kategorije B.

Nakon prvog izbora, kategorija fonda može se promijeniti jednom u tri godine i to u godini kada član fonda napuni godine života koje su djeljive s tri (npr. 30 godina života, 33 godine života itd), u kalendarskom mjesecu u kojem je rođen. Promjena kategorije fonda je besplatna.