PROJEKTI, FOTELJE...

Imamo sporazum: Ekskluzivno otkrivamo što su sve dogovorili Bandić, HDZ i Esih

  • Autor: V.Brkulj / V.P.P.
  • Zadnja izmjena 11.07.2017 15:37
  • Objavljeno 11.07.2017 u 15:01
tportal
Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: N. Bučević/tportal
Sporazum Bandić - HDZ - Esih definirao je podjelu fotelja u Skupštini, ali i 17 projekata koji bi se trebali započeti i(li) realizirati. U jednom, povezivanju aerodroma Franjo Tuđman i Zagreba, Bandić i HDZ imali su potpuno različito viđenje i cijenu. Čija će se ideja realizirati, iz tog sporazuma ne da se iščitati

Tportal je u posjedu sporazuma triju stranaka, BM-a 365 i partnera s HDZ-om i Neovisnima za Hrvatsku (lista Brune Esih), koji u osam članaka definira međusobna prava i obveze, podjelu fotelja u skupštinskim odborima, ali i 17 projekata koje planiraju realizirati u naredne četiri godine.

U sporazumu nema spomena o promjeni imena Trga maršala Tita jer je to definirano internim sporazumom između spomenutih strana. Sporazum je do posljednjeg trenutka visio u zraku jer je na onom internom nedostajao potpis Branka Lustiga.

Kad je Lustig zamijenjen Jelečom i kad je parafiran interni sporazum, o kojem je jučer govorila Esih, na snagu je mogao stupiti i Sporazum o programskoj suradnji i definiranju većine u Skupštini.

  • +13
Prva sjednica Skupštine grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Prema tom sporazumu, Neovisnima za Hrvatsku pripalo je predsjedanje četirima odborima: za imenovanja naselja, ulica i trgova, obrazovanje i sport, prostorno uređenje te međugradsku i međunarodnu suradnju. 

Bandićevcima je pripao Odbor za izbor i imenovanja te za gospodarski razvoj, komunalno gospodarstvo, zaštitu okoliša, branitelje, mladež i nacionalne manjine. HDZ će pak voditi Odbor za Statut, Poslovnik i propise, financije, kulturu i Odbor za javna priznanja.

Sedamnaest projekata tek je taksativno navedeno bez jasnih rokova u kojima bi trebali biti realizirani. Čiji je koji prijedlog, ne da se iščitati, a riječ je o obnovi fasada, donošenju strategije razvoja prometnog sustava, podršci startup zajednici i uvođenju besplatnog interneta u cijelom gradu, sljemenskoj žičari, tračničkom povezivanju Zračne luke Franjo Tuđman sa Zagrebom, prometnim projektima (rotor Remetinec, Radnička cesta, nove biciklističke staze, priprema izgradnje Jarunskog mosta i spajanje s Črnomercem, spajanje produžene Branimirove sa Sesvetama) i akcijskom planu za smanjenje buke.

Dokument: "Sporazum Bandić - HDZ - Esih"

Na popisu projekata nalaze se i spomenici Tuđmanu, domovini i holokaustu, izgradnja CGO-a i zatvaranje Jakuševca, rješavanje pitanja Imunološkog zavoda s Vladom RH, izgradnja hospicija, dječje bolnice, vrtića, škola, kongresnog centra, gradske knjižnice te natkrivanje tržnica. Kao posljednji projekt navedeno je restrukturiranje Holdinga.

Zanimljivo je da su o pojedinim projektima partneri u predizbornoj kampanji govorili različito pa će tako biti zanimljivo vidjeti kako će se oni realizirati. Tako je prije izbora HDZ poručivao da se Zračna luka treba povezati sa Zagrebom putem postojeće željezničke infrastrukture, dok bi se tek dio trebao izgraditi. Brzi vlak bi krenuo s 'Tuđmana', a zadnja postaja bio bi Glavni kolodvor.

To bi, tvrdio je HDZ, koštalo 350 milijuna kuna, od čega bi se 85 sufinanciralo iz fondova EU-a, a 15 posto iz gradskog proračuna. S druge strane Bandićeva ideja je da nova tramvajska linija kreće s aerodroma i završava na Kvatriću, no HDZ je bio izričito protiv toga.

Koliko bi koštao projekt nove tramvajske pruge, nikad nije precizirano, iako se u medijima spekuliralo cijenom između 75 i 100 milijuna eura. U studenom prošle godine objavljen je natječaj za izradu projektne dokumentacije vrijedan tri milijuna kuna, a prema njemu pruga bi se gradila u četiri etape i sama trasa imala bi 13 stanica. Posao projektiranja prve etape pripao je tvrtkama Elektroprojekt i Geoprojekt, a prva lopata, prema najavi iz svibnja, trebala bi biti zakopana ujesen.  

Upitan u ponedjeljak kako to da je pristao na Bandićevu varijantu protiv koje je HDZ bio prije izbora jer je skoro dvostruko skuplja, Andrija Mikulić (HDZ), novi-stari predsjednik Skupštine, odgovorio je protupitanjem: 'Jeste li vidjeli sporazum? Mislim da ga krivo interpretirate.'

U sporazumu, podsjetimo, stoji tračničko povezivanje. Znači li to tramvaj ili vlak, nije precizirano, ali kao činjenica ostaje to da je Bandićev projekt pokrenut, a HDZ-ov je ostao tek na razini lijepih želja.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal