KUPCI KAMENJARA NA PELJEŠCU

ILF je Vodnjanu kupio zemlju za 35 mil.eura

23.03.2009 u 18:44

Bionic
Reading

Nizozemski fond EMAC Illyrian Land Fund koji je 2007. godine kupio pet milijuna četvornih metara zemljišta (drača i kamenjar) na Pelješcu, u blizini gradilišta Pelješkog mosta, za 40 milijuna eura, o čemu je pisao Jutarnji list kao kupac pojavio se otprilike u isto vrijeme i u Istri ili preciznije kod Vodnjana. Baš kao i na Pelješcu zemlja se kupovala preko off-shore tvrtki, a kupljeno je 1,5 milijun četvornih metara poljoprivrednog zemljišta na što je potrošeno 35 milijuna eura

Zemlja je prema pisanju portala Barkun kupljena od najmanje 39 vlasnika i to po prosječnoj cijeni od 23 eura po kvadratu, a u jednom slučaju i za 60 eura po kvadratu. U protekle dvije godine moguće su obavljene i daljnje kupovine, a u međuvremenu je donijet i Prostorni plan uređenja Grada Vodnjana.

Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović tada je ustvrdio da mu nisu poznate transakcije s ogromnim količinama zemljišta i odbacio špekulacije da je prenamjena zemljišta već ubačena u PP. Uvidom u plan usvojen nedugo poslije toga uočena je novinu u vidu čak 16 turističkih i izletničkih punktova, čime se izvan obalnog područja našlo prostora za još 590 postelja.

Tada su locirana dva punkta; turistički - Gajana prostire se na zemljištu u vlasništvu Ilirije d.o.o. dok je punkt St. Canestrin u Mednjanu u vlasništvu Ilirije devet d.o.o. Također, na području Batvači-Golubovo, primjerice, pored izgrađenog određeno je i dosta neizgrađenog građevinskog zemljišta, koje se u zemljišnim knjigama još uvijek vodi kao šuma ili poljoprivredno zemljište, ali je teško utvrditi je li riječ baš o zemljištu prodanom fondu.

Cijeli je posao vođen podalje od očiju javnosti, a i sam kupac je baš kao i u slučaju kupovine zemljišta pomalo misteriozan. Nemoguće je, naime, znati čiji kapital stoji iza EMAC Illyrian Land Funda, obzirom da su javno poznati samo njegovi upravljači, a posluje putem off-shore tvrtki. EMAC razvija poslove s nekretninama na području svih država nastalih iz bivše Jugoslavije, a među vodećim osobama najzanimljivije je ime Slovenca Matjaža Prinčiča, u Hrvatskoj povezanog i s poslovanjem društva KD Investments za upravljanje investicijskim fondovima.