MCGUINNESSOV POUČAK

Ikona borbe za ujedinjenu Irsku žrtvuje položaj za ostvarenje višeg cilja

20.11.2017 u 22:24

Bionic
Reading

Gerry Adams (69), bivši zaštitni znak Irske republikanske armije (IRA) u borbi protiv britanske uprave u Sjevernoj Irskoj, oprašta se u Dublinu od političkog života Irske nakon pola stoljeća intenzivnog javnog djelovanja. Njegov najavljeni odlazak s čela Sinn Feinna ganuo je mnoge Irce, jer Adams slovi i kao mirotvorac, premda su ga godinama pratile optužbe da je sudjelovao u političkim ubojstvima

Gerry Adams odstupit će iduće godine s mjesta vođe Sinn Feina, irske republikanske stranke koja se zalaže za prekid britanskog autoriteta nad Sjevernom Irskom, kako bi ustupio mjesto osobi bez utega iz povijesti i osigurao toj oporbenoj stranci ulazak u vladajuću koaliciju. U ovom trenutku, potpuno je neizvjesno kakve će posljedice njegov odlazak imati po stranku koja je dominira među irskim nacionalistima ne samo u Sj. Irskoj, nego ima šanse ući u vladu i preko granice, u Republici Irskoj.

Očekuje se da će predsjedanje Sinn Feinom preuzeti Adamsova zamjenica Mary Lou McDonald, na izvanrednoj skupštini stranke 2018. godine.

  • +20
Sva lica Gerryja Adamsa Izvor: Reuters / Autor: Siphiwe Sibeko/Odd Anderson/Pool

'Republikanizam nikad nije bio jači... ali biti vođa znači i biti svjestan kada je vrijeme za promjeru. To vrijeme je sada. Imam potpuno povjerenje u novu generaciju vođa', rekao je Adams u emotivnom govoru pred 2500 ljudi na skupu Sinn Feina u subotu, poručujući da je to posljednja stranačka konferencija na kojoj sudjeluje kao vođa, a neće se kandidirati ni za irski parlament u kojem je zastupnik od 2011. Pozdravljen je ovacijama i suzama.

Gerry Adams na čelu je Sinn Feina od 1983. godine i jedan je od lidera oporbe u parlamentu Republike Irske. Pod njegovim vodstvom, ta ljevičarska i ujedno nacionalistička stranka postala je treća najjača politička snaga u Irskoj i druga najveća politička stranka u Sjevernoj Irskoj. 

Godinu dana nakon što je preuzeo vodstvo nad Sinn Feinoim, Adams je ranjen u atentatu koji su izveli pripadnici skupine Ulster Freedom Fighters. Tada 35-godišnji Adams pogođen je u vrat, rame i ruku, a iz bolničkog kreveta optužio je britansku vojsku da je imala saznanja o napadu i da nije učinila ništa da ga spriječi.

Pokušaj ubojstva Gerryja Adamsa Autor: youtube

Adams tvrdi da nikad nije bio član IRA-e, no prije nekoliko desetljeća bio je toliko ozloglašen da se njegov glas nije smio čuti na radiju. U mandatu britanske premijerke Margaret Thatcher, čak i u TV programu njegove izjave morale su biti sinkronizirane. 

Do prekretnice je došlo u listopadu 1997., kada se Adams u javnosti rukuje s premijerom Tonyjem Blairom, a već 1998. sudjelovao je u pregovorima s tvrdom strujom IRA-e kako bi se potpisao čuveni sporazum na Veliki petak kojim je u velikoj mjeri okončano nasilje u Sjevernoj Irskoj. U tri desetljeća sukoba između protestanata koji su zagovarali ostanak Sj. Irske u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva i katoličkih militanata koji su željeli ujedinjenu Irsku, poginulo je 3600 ljudi.

Adams je 2011. pozdravio i povijesni govor engleske kraljice Elizabete II. u Dublinu u kojem je izrazila 'duboku sućut' zbog žrtava rata koji je doveo do nezavisnosti otoka 1922. godine. Izrazio je uvjerenje da je to bio njezin autentični iskaz iskrene sućuti onima koji su patili zbog burne prošlosti, iako je prethodno njezin posjet ocijenio 'preuranjenim'.

No pravi politički potres nastupio je 2014., nakon što je Adams uhićen temeljem sumnji u njegovu umiješanost u otmicu i ubojstvo Jean McConville, majke desetoro djece za koju je IRA sumnjala da je doušnik. Ubojstvo je počinjeno 1972. godine, a tijelo je pronađeno tek 2003. Adams je odbacio sve 'dobro izreklamirane i zlobne optužbe', do kojih je došlo usred kampanje Sinn Feina na europskim izborima. 

Gerry Adams o Brexitu Autor: youtube

Vjeran cilju o irskom ujedinjenju, Adams je obećao da će Sinn Fein voditi kampanju da se kroz pet godina održi referendum, ocjenjujući da su aktualni uvjeti Brexita neprihvatljivi. Na subotnjem stranačkom skupu bili su i predstavnici SAD-a, Palestine i Katalonije, a Sinn Fein podržao je katalonske secesioniste na referendumu u listopadu.

U subotu, rezimirajući postignuća Sinn Feina pod njegovim vodstvom, Adams je između ostalog naglasio da je mirovni sporazum na Veliki petak 1998. godine bio 'jedan od najvećih uspjeha' stranke.

Podsjetimo, u ožujku 2017. umro je Martin McGuinness, bivši zapovjednik IRA-e i predsjednik Sinn Feina u Sjevernoj Irskoj u razdoblju od svibnja 2007. do siječnja 2017. McGuinness je također sudjelovao u mirovnom procesu radi okončanja sukoba u Sj. Irskoj. U siječnju, ubrzo nakon što je najavio da se zbog bolesti povlači iz politike i s dužnosti potpredsjednika vlade u Belfastu, Sinn Fein ostvario je velik uspjeh na izborima za skupštinu Sjeverne Irske: s jednim mjestom više Sinn Fein pobijedio je Demokratsku unionističku stranke (DUP),  čime je ta probritanska stranka prvi put izgubila većinu od podjele Irske 1921. godine.