TEŠKI PREGOVORI O KOALICIJI

IDS poručio SDP-u: Obećali ste Istarski ipsilon, ispunite to!

16.07.2015 u 08:28

Bionic
Reading

'U sljedećih nekoliko dana, maksimalno tjedana, očekujem potpisivanje okvirnog koalicijskog ugovora, manje-više sa strankama sadašnje Kukuriku koalicije, pojačane s još jednom strankom', uvjeravao je još ove subote predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Dao je do znanja da računa na aktualne stranke Kukuriku koalicije, plus Laburiste. Međutim, ako se pita IDS, pridruživanje novoj koaliciji neće ići baš tako glatko

Već tjednima IDS se spominje kao svojevrstan kamen spoticanja u formiranju nove koalicije. Ona stara dogovarana je s bivšim šefom stranke Ivanom Jakovčićem, no sada je na čelu IDS-a drugi čovjek, gradonačelnik Pule Boris Miletić, koji je u kratkom razgovoru dao do znanja da za neke nove dogovore očekuje ispunjenje onoga što je obećano u Planu 21.

Iako se premijer Milanović potpisivanju koalicijskog sporazuma nada u sljedećih nekoliko tjedana, sve su glasnije priče da bi IDS donošenje konačne odluke mogao prebaciti za rujan. I sam predsjednik IDS-a Boris Miletić u razgovoru za tportal priznaje da pregovori još uvijek traju, no kada će IDS odlučiti, ne otkriva.

'Tijela IDS-a donijet će odluku o eventualnoj koaliciji tek kad budemo imali sve odgovore potencijalnih koalicijskih partnera vezano uz dosad nerealizirane projekte i dijelove Plana 21, kad dobijemo jasan plan gospodarskog razvoja Hrvatske i Istre i, što je najvažnije, kad budemo znali stav potencijalnih partnera prema decentralizaciji koja nam je preduvjet za bilo kakve dogovore. Dakle, naše su pozicije kristalno jasne. Na potezu su naši koalicijski partneri od kojih još uvijek nismo dobili tražene odgovore', kazao je Miletić za tportal.

Preduvjet su navodno, kažu nam neslužbeno neki SDP-ovci, i mjesta na listi u 8. izbornoj jedinici, pri čemu je izgledno da bi ih IDS mogao dobiti tri. Upravo bi IDS mogao imati i prvo mjesto, a u spekulacijama se spominje ime aktualnog ministra turizma Darka Lorencina i samog šefa stranke Borisa Miletića.

'Mediji su puni špekulacija, uglavnom netočnih, o našem ulasku u koaliciju. O mandatima ne pregovaramo. Predstavnici IDS-a u ovoj vlasti mogu se nabrojati na prste jedne ruke - toliko o mandatima i funkcijama. To nas ne zanima. Zanimaju nas projekti i plan razvoja zemlje. Pitam se hoćemo li se ikad ugledati na najrazvijenije europske demokracije i naučiti da je jedino program ispravna platforma za sklapanje bilo kakvih koalicija?', odgovara Miletić na spekulacije.

Uvjet za sklapanje sporazuma očigledno će biti i Istarski ipsilon. 'O projektu Istarskog ipsilona dogovorili smo se prije parlamentarnih izbora 2011. On je sastavni dio Plana 21 s kojim smo izašli pred birače i dobili plebiscitarnu podršku u Istri. Dogovor se mora poštovati - ono što je građanima obećano mora biti isporučeno. Osim toga, podsjetit ću vas da Istra godišnje uplaćuje 800 milijuna kuna suficita u centralnu blagajnu. S tim novcem Ipsilon je odavno mogao biti izgrađen. Stvar je minimalne pristojnosti da ljudima, koji financiraju ostatak zemlje s 800 milijuna kuna godišnje, isporučite barem ono na što ste se obavezali izbornim programom', poručuje Miletić za tportal.

Tih 800 milijuna kuna za HDSSB je, kako kažu, 'kikiriki'. I oni su se tijekom vikenda ponudili kao potencijalna 'udavača', i to za milijardu kuna, jer se ne žele 'kao IDS prodati za kikiriki'.

'Nema smisla komentirati takve izjave. No nije dobro za Slavoniju to ako je za HDSSB razvoj Slavonije i Baranje stvar političke trgovine, a ne sustavnog strateškog ulaganja i realizacije razvojnih projekata! Jedini ispravan put za razvoj svih regija je suštinska decentralizacija zemlje koja će svima omogućiti nesmetan razvoj, uvažavajući specifičnosti svake regije. Zato je IDS-u stav potencijalnih partnera prema decentralizaciji ključan preduvjet za bilo kakve dogovore oko koalicije', ponavlja Miletić.

Nesklonost IDS-a ulasku u novu koaliciju ne iznenađuje. I u zadnje tri i pol godine mandata dužnosnici IDS-a, unatoč tome što imaju 'svojeg čovjeka' u Vladi, nisu se libili kritizirati postojeću koaliciju zbog neispunjenja Plana 21. Kritike Miletić iznosi i dan danas.

'Ova je koalicija napravila puno, pogotovo kad je u pitanju sređivanje države. Međutim, oko nekih stvari nije napravljeno ništa i mi želimo jasne odgovore koje još nismo dobili. Uzmite, konkretno, točku 21. Plana 21 koja se zove Politike decentralizacije i koja, recimo, kaže: 'umjesto da se jačaju velike, centralne, državne institucije, ispod kojih ostaje praznina, sustav ćemo graditi odozdo prema gore'. Znači, Planom 21 jasno smo se dogovorili da će se zemlja decentralizirati, a dogodilo se upravo suprotno - u posljednje četiri godine sustav je dodatno centraliziran! To je jako loše jer tromi centralizirani sustavi ne mogu ići naprijed, ne mogu se gospodarski razvijati i u konačnici krahiraju, a najbolji primjer za to vam je – Grčka!', poručuje predsjednik IDS-a za tportal.