MOGU BITI: OSTALI

IDS-ovci se bune jer se ne mogu izjasniti kao Istrijani

03.05.2013 u 15:37

Bionic
Reading

Više od jedne četvrtine IDS-ovih kandidata nije se moglo izjasniti Istrijanima, rečeno je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je troje IDS-ovih kandidata za Skupštinu Istarske županije - Tedi Chiavalon, Valerio Drandić i Vili Rosanda - upozorilo na problem kršenja jednog od osnovnih ljudskih prava – pravo na nacionalno opredjeljenje

Kako je pojasnio Chiavalon, na prošlom popisu stanovništva, nakon 20 godina, omogućeno je građanima Republike Hrvatske da izjasne kao Istrijani, što je učinilo ukupno 12,25 posto svih stanovnika Istarske županije, točnije njih 25.491.

'Više od jedne četvrtine naših kandidata, kojih ima više od 600, zbog državne birokracije i nemara nije se moglo izjasniti onako kako želi i kako osjeća. Time je ne samo uskraćeno njihovo osnovno ljudsko pravo, već je poniženo i njihovo dostojanstvo', kazao je glavni tajnik IDS-a Tedi Chiavalon, istaknuvši i neusklađenost državnih institucija kao razlog što je zapravo u cijeloj Hrvatskoj došlo do velikih problema prilikom izjašnjavanja o nacionalnosti na kandidacijskim listama za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine.

Kandidati za županijsku skupštinu Vili Rosanda i Valter Drandić osobno su potvrdili da im je bilo onemogućeno da se deklariraju kao Istrijani, premda su se prilikom zadnjeg popisa stanovništva izjasnili kao Istrijani.

'Sukladno vrijednostima koje smo promovirali kroz kampanju Kluba mladih IDS-a pod nazivom 'Ja san Istrijan', iskoristio sam svoje pravo i na zadnjem popisu stanovništva deklarirao sam se po nacionalnosti kao Istrijan', rekao je Rosanda. Napomenuo je da je pritom smatrao da će se, nakon unosa i obrade podataka, svugdje voditi kao Istrijan.

No, kako je pojasnio Rosanda, problemi su nastali prošlog tjedna kada su kandidati počeli javljati da su im odbijena očitovanja za kandidaturu jer su po nacionalnosti naveli da su Istrijanke ili Istrijani. Očitovanja su im odbijena jer se u popisu vode kao Hrvati.

'U Matičnom uredu tražio sam izmjenu podataka, koji su mi i izmijenjeni iz Hrvata u Istrijan. Tada sam, ujedno, saznao da ću se u njihovoj bazi voditi pod 'ostalima'', istaknuo je Vili Rosanda dodajući da mu je ponižavajuće da on, kao Istrijan u Istri, mora prolaziti takvu torturu.