SINDIKATE RAZARA CRV SUMNJE

'Idioti misle da surađujem s Vladom'

Bionic
Reading

Iako su praktički svi sindikati i sindikalne središnjice najavili zajedničke prosvjede u rujnu i listopadu, pozivajući čak milijun i pol radnika u zemlji da iziđu na ulicu, sindikalni vrh se proteklih dana razjedinio

Jedni druge optužuju za podmetanje, suradnju s HDZ-om u opstrukciji prosvjeda, pale su i teške riječi, a jedno je sigurno: zajedničkog prosvjeda neće biti! Također, na pitanje Slobodne Dalmacije je li u Hrvatskoj moguće organizirati generalni štrajk, po uzoru na strane demokracije, sindikalisti sliježu ramenima i kažu - ne. Razlog? Opet nesloga i povezanost pojedinih lidera s Vladom, piše Slobodna Dalmacija.

Bio je dobar sa Sanaderom

'Matijašević je prije jakodobro surađivao sa Sanaderom, a sada se odjednom promijenio. On čak nije htiodovesti ljude na prosvjed u travnju, kada su izrečene neke bitne stvarii kada se prosvjedovalo za osnovna radnička prava. On je hvaliopolitiku Vlade na GSV-u, a što se to sada unjemu prevrnulo, ne znam. Na to pitanje trebao bi odgovoriti. Neznam ni kako se odjednom može postavljati kao vrhovni sindikalni lider', rekla je Spomenka Avberšek.

Sindikalisti kažu i da dio odgovornosti za neslogu leži na leđima Splićanina Ozrena Matijaševića, čelnika jedne od najmanjih sindikalnih središnjica - Hrvatske udruge sindikata (HUS), koji je sam najavio svoj prosvjed, a na njemu je zabranio govoriti drugim čelnicima sindikata jer su, kaže, izigrali građane i pristali na krizni porez i druge namete.

I dok se nije znao datum prosvjeda sindikalno okupljenog radništva (400 tisuća ljudi), Matijašević je izašao u javnost, bez konzultacije s drugim radničkim liderima, s datumom prosvjeda.

No drugi sindikalci kažu da ne bi ni došli na takav 'privatan prosvjed', a Spomenka Avberšek iz Sindikata zdravstva poručuje kako oni nisu bili za harač, nego da se u krizi, ako se već treba uzeti, uzme svima, a ne samo pojedinim resorima. U Vladi su razgovarali, kaže Avberšek, kako omogućiti normalnu isplatu plaća i mirovina, a Matijašević se nije udostojio, napominje, doći na te maratonske sastanke, 'a sad im svima svisoka dijeli lekcije'.

Čelnica najveće sindikalne središnjice - SSSH Ana Knežević tvrdi da joj nije jasno što radi Matijašević, a sumnja, kaže, i u njegove motive.

‘Ma, to su idioti’

Navode pojedinih sindikalista Matijašević naziva lažima. 'Tko misli da ja surađujem s Vladom i sabotiram radničke prosvjede, tajje idiot, a te konstrukcije su gluposti jedne skupine ljudi. Ja samjedini bio protiv harača i svi su me ostavili na cjedilu, a kao sadaradim za Vladu... Pozivamgrađane, radništvo i sve članove sindikata da nam daju podršku naprosvjedima diljem Hrvatske te na završnom prosvjedu u Zagrebu 15.rujna', kaže Matijašević, koji tvrdi da se ozbiljniprosvjedi mogu organizirati u nekoliko tjedana. 'Organizacija je već počela odavno, aktivisti HUS-a radedanonoćno, u kontaktu smo s nevladinim udrugama i drugim skupinamanezadovoljnih građana.'

'Trebali smo na ulice izaći svi skupa, pokazati da smo jaki. Ali Matijašević igra neku čudnu igru. Moguće je da on ‘igra’ i za Vladu, jer ozbiljan prosvjed ne organizira se na radni dan i u nekoliko tjedana. Datum s kojim je on izašao je neodrživ za nas, ako se bude organizirao prosvjed, to će biti puno ozbiljnije, a u toj organizaciji će sudjelovati sve vodeće središnjice koje okupljaju stotine tisuća radnika. Zanimljivo je da mi do Sanadera nismo mogli doći, ali Matijašević je to uvijek mogao, a čak je i 24. lipnja hvalio Sanadera i govorio da sve štima, a sada mu odjednom ništa ne štima. Sumnjam u njegove nejasne namjere', kaže Knežević.

Sindikalna razjedinjenost najviše je pogodila, izgleda, čelnika Nezavisnih hrvatskih sindikata koji okupljaju 125 tisuća ljudi, Krešimira Severa. 'Nemiran sam i pomalo žalostan što je do ovoga došlo. Ne želim vjerovati da je kolega Matijašević u ovo krenuo iz nekih interesa o kojima ne bih govorio. Umjesto da se svi okupimo, sada su nastale neke svađe. Čuo sam od vaših kolega da je Matijašević loše govorio o meni, ali ja nemam vremena za sujetu ili za teške riječi u novinama, moramo misliti na nezadovoljstvo građana i njima služiti. Mi smo javne osobe koje nemaju taj luksuz da se svađaju preko novina. Nadam se iskreno da ćemo se na kraju svi uspjeti okupiti i organizirati jedan veliki prosvjed', kaže Sever.

Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata kaže da ne želi komentirati Matijaševićeve izjave.

Uzgred rečeno, od milijun i pol zaposlenih u RH, tek je njih 400 tisuća u nekom od sindikata.