MATIJAŠEVIĆ KOD STANKOVIĆA

'Idemo putem Bugarske i Rumunjske, rasprodajemo'

27.10.2013 u 15:46

Bionic
Reading

U HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva gostovao je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević. Govorio je o tužbi koju je podnio protiv Vlade zbog slučaja Brodosplit, o svojem sindikalnom angažmanu te o tome kakva je sudbina radnika u Hrvatskoj

Matijašević se osvrnuo na stanje u Brodosplitu. Rekao je kako je Brodosplit morao proći program restrukturiranja, a država nije učinila ništa. Uprava iznosi lažne i sramotne podatke. Nema dokazi da su neki radnici dobili veće plaće, štoviše, mnogima su plaće smanjene. Uvjeren je da se kupoprodajni ugovor ne ispunjava, ne poštuju se preuzete obaveze.

Hrvatska izdvaja sredstva za restrukturiranje brodogradnje, zbog toga moramo znati na što se troši taj novac, poručio je.

Matijašević je naglasio kako prosvjed u Brodosplitu nema nikakve veze sa socijalizmom, to je čisti primjer za solidarnost, čega u Hrvatskoj inače nema, kazao je.

Na pitanje kako očekivati solidarnost ako nakon jednog dana kašnjenja plaće radnici u Brodosplitu štrajkaju, a u zemlji mnogi ne dobivaju plaće mjesecima, Matijašević je izjavio kako Uprava Brodosplita govori o sklopljenim ugovorima, a posla zapravo nema. Kapaciteti nisu iskorišteni, radnike se prati i fotografira, radnicima se prijeti, atmosfera je nategnuta, sve je to moralo rezultirati prosvjedom, kazao je.

Za izlazak iz krize prema njegovom mišljenju treba pratiti svjetska iskustva. Idemo putem Bugarske i Rumunjske, rasprodajemo. Nemamo hrabrosti ići u strukturne reforme, smatra Matijašević.

Prema njegovim riječima nakon ulaska u EU, mogli smo zabraniti uvoz loše hrane, a umjesto toga uvozimo mnogo više mlijeka, sira, voća, povrća. Ako je u pitanju kvaliteta, dobro, ali znamo da nije. Sve to vodi do povećanja cijena hrane, zastoja u poljoprivredi itd.

Na pitanje kako se može solidarizirati s radnicima čija je plaća izrazito niža od njegove, odgovorio je kako uvijek radnicima dolazi kao čovjek koji želi pomoći i nema negativnih iskustva. Napomenuo je da mu plaća iznosi 10.000 kuna plus naknada za odvojeni život. Tu se može otvoriti pitanje i o visini plaća saborskih zastupnika, rekao je, te napomenuo koliko je zahtjevan i težak njegov posao.