PROBLEMATIČNA BESPLATNOST

id protiv Dooma na Androidu

22.12.2009 u 08:08

Bionic
Reading

id Software nema ništa protiv prebacivanja Dooma, Quakea i Wolfensteina na druge platforme sve dok se to ne kosi s njihovom poslovnom politikom

Wolfenstein Classic i Doom Classic mnogi smatraju najboljim igrama na iTunes App Storeu, a sami proizvođači, tvrtka id Software, u mobitelima su pronašli profitabilno proširenje svoje osnovne djelatnosti, izrade videoigara. Ipak, id je nedavno uputio oštru notu Android Marketu sa zahtjevom za povlačenjem Dooma, Quakea i Wolfensteina 3D jer navodno krše ugovor o korištenju programskog koda. Spomenuti naslovi su, naime, u svojim shareware verzijama besplatni i tko god zna i umije može ih preraditi za bilo koji uređaj, no prava na komercijalne verzije su još uvijek u rukama id Softwarea.

Doom for Android se nudi besplatno za mobitele s operacijskim softverom Android, no sporno je to što ima jedan nivo koji se inače nalazi u komercijalnoj verziji igre. Kako taj port nije preradio id, našli su se uvrijeđeni i zatražili povlačenje igre s tržišta, no vjerujemo da iza svega toga stoji namjera id Softwarea da se u bliskoj budućnosti posveti Androidu, iako zasad u toj tvrtki svi mudro šute o tome.