PRESUDA GOTOVINI I MARKAČU

ICTY: tužiteljski podnesci u skladu s pravilima

14.09.2011 u 23:13

Bionic
Reading

Haaški je sud u srijedu odbacio zahtjev obrane dvojice hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača za odbacivanjem tužiteljskih odgovora na žalbu dvojice hrvatskih generala na prvostupanjsku presudu zbog povrede odluka o duljini podnesaka ali je u interesu pravde dozvolio da njihovi odgovori na tužiteljski podnesak budu dulji

Tužiteljski odgovor na žalbu obrane u skladu je s odlukama o duljini podnesaka, stoji u odluci žalbenoga suca Theodora Merona koji je u svjetlu duljih odgovora tužitelja na žalbu ocijenio da bi bilo u interesu pravde dati Gotovini i Markaču mogućnost pisanja duljih odgovora na tužitelja te je svakoj obrani odobrio dodatnih šest tisuća riječi.

Gotovinina obrana obratila se u utorak žalbenom vijeću smatrajući da tužiteljski podnesci premašuju dozvoljeni broj riječi od 50 tisuća za daljnih gotovo 30 tisuća riječi.

Tužiteljstvo je svoje odgovore na žalbe generala Gotovine i Markača podnijelo u povjerljivom obliku posljednjeg dana roka 12. rujna.

Obrane generala Ante Gotovine i Mladena Markača 1. su kolovoza predale žalbu na prvostupanjsku presudu kojom su osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje.

Haaški sud zakazao je statusnu konferenciju u predmetu 'Gotovina-Markač' za 29. rujna.