HOLY IMA INFORMACIJU

'I Vrdoljak se u SAD-u sastao s predstavnicima Marathon Oila'

01.07.2015 u 16:05

Bionic
Reading

Dok je tijekom današnje rasprave o interpelacijama o istraživanju ugljikovodika u Jadranu, premijer Zoran Milanović prozivao HDZ da se njegovi gradonačelnici i župani sastaju s budućim koncesionarima, gotovo neopaženo je prošla izjava ORaH-ove Mirele Holy da se s predstavnicima Marathon Oila sastao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

U raspravi je Milanović ustvrdio kako se on s koncesionarima nikada nije sastajao, ali da se neki HDZ-ovi župani sastaju s predstavnicima Marathon Oila.

'Možda premijer ne prima ljude iz Marathon Oila, ali ih prima njegov ministar gospodarstva pa bi bilo interesantno vidjeti što se na tim sastancima dogovara i razgovara', odgovorila mu je Holy.

Kako je kasnije Holy pojasnila u izjavi za tportal, dobila je informaciju da se Vrdoljak, kada je bio na putovanju u SAD-u, našao s predstavnicima Marathon Oila.

Vrdoljak je, doista, prije dvije godine tijekom putovanja u SAD razgovarao o istraživanju nafte i plina u Jadranu, no s američkim naftnim gigantom ExxonMobilom koji je tada pokazao je interes za ulazak i ulaganja u Hrvatsku, odnosno, za sudjelovanje na natječaju za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u Jadranu.

'Kada smo im prezentirali koje su nam namjere, koji su nam koraci, pokazali su interes za dolazak u Hrvatsku, za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u našem Jadranu', kazao je 2013. Vrdoljak.

Tada su se, osim Exxona, kao interesenti spominjali Total, Lukoil, Gazprom, RWE, JP Nippon, Chevron, Shell, a u Ministarstvu gospodarstva potvrdili su tada da se ministar Vrdoljak sastao s predstavnicima tvrtki Conoco Phillips, Deleco i Noblo.

Kao što je poznato, dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na deset istražnih prostora na Jadranu na kraju je dobilo pet kompanija - Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina.

Na upit je li se ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak sastao s predstavnicima Marathon Oila, kada je došlo do sastanka te o čemu se razgovaralo, iz Ministarstva odgovaraju da su jedan dio procesa realizacije projekta istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Hrvatskoj, sastanci s tvrtkama koje su zainteresirane za taj projekt.

'Uvijek se razgovara o svim tehničkim aspektima projekta. Tako je to bilo i u spomenutom slučaju, kao i slučajevima tvrtki koje se na kraju nisu javile i/ili dobile natječaj', poručili su iz Ministarstva gospodarstva putem glasnogovornika Tomislava Ceroveca.